Forsker klonet seg selv

En amerikansk forsker har klonet frem et veldig tidlig fosterstadium av seg selv. Fremdeles er det ingen som har klart å dyrke frem stamceller med denne teknikken.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En amerikansk forsker har klonet et embryo med DNA fra egne hudceller.

Formålet er å forsøke å produsere stamceller. Samtidig har muligheten for å kopiere mennesker rykket ett lite skritt nærmere.

Forskninsmiljøet venter

Etter at den koreanske stamcelleforskeren Woo Suk Hwang ble avslørt som en juksemaker, venter forskningsmiljøet fortsatt på at noen skal klare å klone menneskelige embryo og hente ut stamceller.

Hwang påsto i 2005 at han hadde fått til å dyrke stamceller med DNA som var identisk med bestemte pasienter - såkalte skreddersydde stamceller.

Teknikken kalles terapeutisk kloning eller somatisk kjerneoverføring, og det ble stor skandale da det viste seg at Hwang og flere forskere ved laboratoriet hadde fabrikkert resultatene.

Meldingen om at forskere har klonet frem embryo, vekker derfor interesse, men det er fortsatt et stykke frem før forskerne klarer å hente ut stamceller fra et klonet embryo.

Mens eksperimentet ble gjort for å finne nye behandlingsformer for alvorlige sykdommer, kan det også være et skritt på veien mot å faktisk kopiere mennesker.

Injiserte hudceller

Rent forskningsmessig var arbeidet ved det private laboratoriet Stemagen i California en suksess, i følge nettutgaven til Nature.

Forskeren Samuel Wood skrapte hudceller av kroppen sin, og injiserte DNA-materialet (arvematerialet) fra cellene inn i det donerte egget fra en kvinne.

Forskerne hadde på forhånd fjernet det opprinnelige DNA-materialet fra kvinnens egg.

En blastocyst (tidlig fosterstadium inntil fem dager etter befruktning) med en nøyaktig kopi av forskerens arvemateriale begynte å utvikle seg.

Forskerne gjentok også eksperimentet med hudceller tatt fra en anonym donor. I alt klarte forskerne å skape fem vellykkede klonede blastocyster.

Stamceller

Så må vi nå forberede oss på et samfunn med menneskekopier? Overhodet ikke, skal vi tro forskerne.

Hensikten med denne formen for kloning er å få tilgang til stamceller for medisinsk forskning og behandling.

Stamceller er celler som ennå ikke er ferdig spesialisert, og som et godt stykke inn i fremtiden kan bli viktige i behandlingen av flere alvorlige sykdommer, for eksempel kreft, alvorlige hjertelidelser, diabetes eller Parkinsons.

Langt frem

Dersom forskerne klarer å hente ut stamceller etter denne typen kloning, kan de i første omgang få et effektivt redskap for å studere sykdommene.

Med stamceller som har identisk DNA med syke pasienter, kan forskerne i en viss forstand flytte studien fra pasienten og over i forskningsskålene.

Ved å observere stamcellene i laboratoriet kan de se hvordan de oppfører seg annerledes enn friske celler, for å lære mer om hva som går galt i det sykdommen utvikler seg. Cellene kan også brukes til å teste medisiner.

Kanskje kan dette bidra til å finne nye behandlingsmetoder, men i beste fall ligger dette mange år frem i tid.

Frastøtes ikke

Kloning åpner også for å få tilgang til stamceller som er genetisk identiske med pasienten.

Slike celler vil da kunne brukes i behandling, uten fare for at de frastøtes av kroppens immunforsvar, skriver Guardian om det nye eksperimentet.

- Dette er den mest vellykkede kloningen av menneskelig genmateriale hittil, sier professor Robin Lovell-Badge til avisen.

Tre kopier

Det er nemlig ikke første gang forskere lykkes i å klone menneskelig DNA.

I 2005 klarte en forskergruppe ved universitetet i Newcastle i Storbritannia å lage tre kopier av et embryo.

Men dette er vurdert som et mindre imponerende gjennombrudd, fordi cellene som ble kopiert allerede var i fosterutvikling, skriver Nature.

Tilgang på egg

En viktig faktor for at eksperimentet kunne lykkes var god tilgang på egg fra kvinner.

Forskerne satte opp et midlertidig laboratorium rett ved en fertilitetsklinikk, og mottok ferske egg fra kvinner som hadde et “overskudd”.

Forskerne brukte mellom 20 og 30 egg for å få til de fem vellykkede kloningene.

Referanse:

Andrew J French, Catharine A Adams, Linda S Anderson, John R Kitchen, Marcus R Hughes, Samuel H Wood; Development of Human cloned Blastocysts Following Somatic Cell Nuclear Transfer (SCNT) with Adult Fibroblasts; Stem Cells; 17. januar 2008.

Lenker:

Nature: Human embryos cloned from adult cells
The Guardian: Scientist clones embryo from own cell
Science: Human embryo cloned from skin cells
 

Powered by Labrador CMS