Var "pappa" menneskets første ord?

"Pappa" var trolig ett av de første ordene et neandertalerbarn lærte seg. Det er konklusjonen i et av de mest omfattende forsøkene på å finne ut hvordan menneskehetens tidligste språk var.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er anslått at det finnes omtrent 6 000 forskjellige språk på Jorden. Mange av disse språkene deler både ord og deres innhold. Dette gjelder særlig navn på familiemedlemmer som “mamma” og “pappa”.

Fantes det et felles “protospråk”?

Disse likhetene mellom forskjellige språk har fått noen lingvister til å foreslå at dette er ord som stammer fra menneskenes tidligste språk, eller i alle fall at disse ordene var i bruk for minst 50 000 år siden.

Det har vært innvendinger mot denne teorien, for eksempel mener man å vite at en del ord med likheter både i uttale og innhold har oppstått uavhengig av hverandre. Dette gjelder for eksempel forholdet mellom ordet “day” i engelsk og ordet “dia” i spansk.

"Heter pappaen din også pappa?"

Dessuten har man til nå ikke hatt data over nøyaktig hvor utbredt slike “fellesord” ord egentlig er i mer fjernt beslektede språk.

“Pappa” svært mange steder

Nå har forskerne Pierre Bancel og Alain Matthey de l’Etang funnet ut at ordet “pappa” (eller “papa”) finnes i nesten 700 av de 1 000 språkene hvor de har komplett oversikt over ord for familiemedlemmer.

I 71 prosent av språkene betyr ordet dessuten enten pappa som hos oss, eller en annen mannlig slektning på farens side.

"Kaller DU også pappaen din for pappa? Er det mulig?"

- Det er bare en forklaring på det konsekvente innholdet av et ord som “pappa”, og det er at språkene stammer fra et felles opphav, sier Dr. Bancel.

Felles babling?

Det skal sies at ikke alle slutter opp om denne teorien. Lingvisten Don Ringe sier at det er en mulighet for at barnet rett og slett kobler de første lydene det kan lage med de første mennesker det får se - og det er jo ofte foreldrene.

Og “pa” skal være et av de grunnleggende såkalte fonemer, eller språklyder.

Bancel selv innrømmer at et helt utvetydig bevis blir det vanskelig å skaffe.

- Vi har jo ingen neandertalere å spørre.

Referanse:

New Scientist: Family words came first for early humans

Lenker:

Fonem

Phoneme

Dog’s verbal tricks probe origin of language

Powered by Labrador CMS