Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I dagligspråket er krokodilletårer et uttrykk som brukes om falske tårer, når vi tror at noen later som om de er lei seg.
Ifølge Wikipedia stammer uttrykket fra middelalderen, da man skal ha trodd at krokodiller kunne lage gråtelyder som en baby, for å lokke til seg noen mennesker å sette tennene i.
Det stemmer visst ikke helt. Myten har nok utviklet seg litt etter hvert, for opprinnelig stammer den fra rapporter om at krokodiller gråter når de spiser - inkludert når de jafser i seg mennesker.
Observerte og filmet
Nå har amerikanske forskere faktisk bekreftet at Dille tuter under banketten. Det har imidlertid fysiologiske årsaker, og handler ikke om slemme reptilers anger.
Zoologen Kent Vliet observerte og filmet fire kaimaner og tre alligatorer i fangenskap, mens de spiste på land i Floridas St. Augustine Alligator Farm Zoological Park.
Hos fem av de sju dyrene vellet tårene opp mens de heiv innpå, og hos noen individer skummet og boblet øynene til og med.
- Det er mange referanser i den generelle litteraturen til krokodiller som spiser og gråter, men det er nesten bare anekdotisk, sier Vliet.
- Og fra det biologiske perspektivet er det ganske stor forvirring på området i den vitenskapelige litteraturen, så vi bestemte oss for å undersøke nærmere.
Sjeldent syndrom
Prosjektet ble satt i gang etter at Vliet fikk en telefon fra nevrologen D. Malcolm Shaner. Han var i gang med å undersøke et relativt sjeldent syndrom for mennesker med lammelse i ansiktet, som får dem til å gråte mens de spiser.
Han planla nemlig en presentasjon for en konferanse, og lurt på om legetermen “krokodilletårer” hadde noen basis i biologiske fakta.
Begge forskerne ga seg i kast med å grave i litteraturen.
Til og med Shakespeare leker med begrepet:
O devil, devil! If that the earth could teem with woman’s tears, Each drop she falls would prove a crocodile. Out of my sight!
Det sier Othello om Desdemona i fjerde akt.
Forskerne tror begrepet han ha blitt populært på grunn av noen avsnitt i boken The Voyage and Travel of Sir John Mandeville, som ble publisert i år 1400 og lest av mange.
De siterer:
Annonse
In that country be a general plenty of crocodiles?These serpents slay men and they eat them weeping.
Forvirrende
Forskerne fant også referanser til gråtende krokodiller i forskningslitteraturen, men av en ganske motsigelsesfull og forvirrende art.
For eksempel fant de beskrivelser av arbeidet til en forsker som arbeidet tidlig i forrige århundre. Han bestemte seg for å finne ut om myten stemte ved å gni løk og salt inn i krokodillers øyne.
Når tårene ikke strømmet, konkluderte han med at myten var feil.
- Problemet med de eksperimentene var at han ikke undersøkte dem mens de spiste. Han la bare løk og salt på øynene deres, sier Vliet i en pressemelding.
- Fikk ikke muligheten
Ikke så rart at amerikaneren bestemte seg for å gjøre egne undersøkelser.
I myten handler det riktignok om at krokodiller ofte gråter når de spiser mennesker.
- Vi fikk ikke muligheten til å mate krokodillene med en person, informerer Shaner. Vliet måtte nøye seg med hundekjekslignende krokodillemat som er vanlig ved den aktuelle krokodilleparken.
Han bestemte seg for å observere alligatorer og kaimaner, heller enn krokodiller, fordi de blir trent opp til å spise på tørt land.
Parkens voktere trener ikke krokodillene, fordi de er så kvikke og aggressive. Vliet er sikker på at de ville fått det samme resultatet med krokodiller, fordi de er så nært beslektet med kaimaner og alligatorer.
Annonse
Hveser og peser
Forskerne er imidlertid ikke i stand til å forklare hvorfor krokodillene gråter når de spiser.
De foreslår en teori om at tårene kan være resultat av at dyrene ofte hveser og peser når de tygger i seg. Luft som presses gjennom bihulene blander seg kanskje med tårer i krokodillens tårekjertler så de tømmes i øyet.
Sorg er i alle fall ikke noen faktor.
- Min erfaring er at når krokodiller putter noe i munnen, så mener de det, sier Vliet.