I framtida vil stadig flere tjene penger på aktiviteter i virtuelle verdener som Second Life, hevder forfatterne i en ny bok. De spår også at al-Qaida vil gå i oppløsning av indre strid, men at global høyteknologisk kriminalitet vil øke.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Verdensøkonomien står foran en ny, dramatisk utviklingsfase, og er på vei inn i virtuelle verdener, hevder forfatterne av boka Going Global: Key Questions for the 21st Century.
Den publiseres i dag av den britiske uavhengige tankesmia Tomorrow Project, og det uavhengige, men statlig finansierte Economic and Social Research Council (ESRC).
Virtuelt levebrød
I framtida vil flere og flere mennesker arbeide i virtuelle verdener som Second Life, hevder Dr. Michael Moynagh og Richard Worsley i en pressemeldning fra ESRC.
De er ledere for Tomorrow Project, og hevder at skillet mellom arbeid og fritid vil viskes stadig mer ut, etterhvert som folk finner ut at de kan tjene gode penger på å tilbringe fritida i Second Life.
Forfatterne viser til at over 100 000 kinesere trolig lever av å passe på avatarer eller spillfigurer for andre spillere i nettspill som World of Warcraft.
Store penger i omløp
I Second Life kan virtuelle penger veksles om til virkelige penger, og bare i august 2007 var flere hundre tusen dollar i virtuelle penger i omløp daglig, i følge pressemeldingen.
I Kina har Second Life frambragt den første virkelige millionæren. En kinesisk eiendomsutvikler har nå 60 mennesker ansatt for å holde styr på sine investeringer i Second Life.
Forfatterne mener at virtuell økonomi vil kunne fortrenge tradisjonell økonomi på lang sikt.
Ned med al-Qaida og flere nerdeskurker
Boka kommer også med andre interessante spådommer. Terrornettverket al-Qaida har neppe noen framtid på lang sikt, mener Moynagh og Worsley.
Selv om de på kort sikt vil være en trussel, er det trolig at nettverket vil gå i oppløsning på grunn av indre stridigheter.
Opprørere som har fått hjelp av al-Qaida, er mer opptatt av sin egen lokale agenda enn al-Qaidas generelle mistro mot Vesten, mener forfatterne.
De spår også at global kriminalitet vil øke i omfang, og at de kriminelle vil ta ny teknologi i bruk i avansert forsikringssvindel og misbruk av bankkort.
Energioptimister
Oljereservene vil holde til 2030, og teknologiske framskritt vil gjøre det mulig å utnytte stadig nye oljereserver. Deretter vil oljebrønnene langsomt tørke ut, men ikke fortere enn at vi rekker å utvikle nye energikilder, heter det i boka.
Going Global er resultatet av et samarbeidsprosjekt mellom The Tomorrow Project og ESRC. I styringsgruppa til prosjektet sitter folk fra den britiske regjeringen, forretningslivet og akademia.