Ny forskning kan tyde på at søvn påvirker motstandskraften mot forkjølelser. (Illustrasjonsfoto: Microstock)

Lettere forkjølet med lite søvn

Folk som sover lite har mye større risiko for å bli syke når de blir utsatt for forkjølelsesvirus, viser nytt eksperiment.

Det er ikke første gangen vi hører det: Det er viktig å få nok søvn.

Foruten at mamma har sagt det, har også mange forskere konkludert med at timene i drømmeland har mye å si for helsa.

I 2013 antydet en undersøkelse for eksempel at ungdom som sov mer, oftere slapp unna forkjølelser, influensa og omgangssyke.

Og nå har amerikanske forskere testet hypotesen litt nærmere.

Det er psykolog Sheldon Cohen fra Carnegie Mellon University og søvnforsker Aric Prather fra University som har gått sammen om oppgaven, ifølge pressemeldinger fra de to universitetene.

Ga virus i nesespray

Forskerne tok utgangspunkt i 164 frivillige forsøkspersoner som allerede hadde gått igjennom to måneder med helseundersøkelser, intervjuer og spørreundersøkelser. Arbeidet hadde skaffet oversikt over flere faktorer som kan påvirke helsa, for eksempel stress, temperament, røykevaner og alkoholbruk.

Deltagerne måtte også sove med klokkelignende sensorer som målte hvor lenge og godt de sov. Og så gikk selve eksperimentet av stabelen:

Forskerne sprayet rett og slett en dose forkjølelsesvirus opp i nesa på hele gjengen, for å se om søvnen hadde noe å si for risikoen for å blir syk av uhumskhetene.

Og det hadde det, om vi skal tro resultatene som nå er publisert i vitenskapstidsskriftet Sleep.

Fire ganger større risiko

Analysene viste at deltagerne som sov mindre enn seks timer per natt uka før, hadde over fire ganger høyere risiko for å bli forkjølet, sammenlignet med de som sov over sju timer.

– Kort søvn var viktigere enn noen andre faktorer for å forutsi deltageres sannsynlighet for å bli forkjølet, sier Prather ifølge pressemeldinga.

– Det spilte ingen rolle hvor gamle folk var, stressnivået deres, rase, utdanning eller inntekt. Det spilte ingen rolle om de var røykere. Med alle disse tingene med i beregninga, gikk søvnen statistisk sett likevel av med seieren.

Viktig for folkehelsa

Forskerne mener søvn bør anses som en like viktig del av folkehelsa som kosthold og mosjon.

Likevel kan man kanskje stille spørsmål ved hvor god oversikt vi over alle de mulige bakenforliggende faktorene, som kan tenkes å være opphavet til både dårlig søvn og lavere motstandskraft for infeksjoner.

Forsøket gir ikke noe sikkert svar på om det går an å forebygge forkjølelser med mer søvn.

Hva hadde skjedd om mennesker med dårlige søvnvaner sørget for å sove mer en stund, og så ble utsatt for forkjølelsesvirus? Ville de nå hatt mindre risiko for å bli syke av smitten?

Her er det bare å håpe på enda flere forsøk med snufsende forsøkspersoner.

Referanse:

S. Cohen, A. Prather, D. Janicki-Deverts & M. H. Hall, Behaviorally assessed sleep and susceptibility to the common cold, Sleep, September 2015.

Powered by Labrador CMS