Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Man regner med at én av ti sliter med langvarige søvnproblemer.
Årsaken kan ligge lenger tilbake i tid enn sist ukes stress på jobben.
Soving og negative minner, i tillegg til hvordan personen handler utifra følelser henger nemlig sammen.
Man har trodd at det måtte være slik, men nå mener svenske forskere å kunne vise det i en studie. Vi vet allerede at kjønn, alder og følelser spiller inn på hvordan vi sover.
- Dette blir ytterligere en puslespillbit som faller på plass. Studien støtter teorien om at tankene våre kan utgjøre en risikofaktor for langvarige søvnvansker, sier den ene av forskerne bak studien, Shane MacDonald, i en pressemelding fra Ørebro Universitet.
Kartla minnene sine
MacDonald og medforsker Reza Kormi-Nouri samlet 313 voksne studenter, og ba dem om å prøve å huske forskjellige hendelser fra de siste ti årene.
Deretter skulle forsøkspersonene samle minnene i kategorier, de positive, de negative og de nøytrale. Så ville forskerne vite hvordan de samme menneskene sov om natten.
Kanskje ikke så overraskende, sov studentene som hadde mange negative minner og få positive aller dårligst. Deltakerne som betegnet minnene sine som positive sov best, viste resultatene.
- Vår studie viste altså at det fantes en klar sammenheng mellom negative minner og søvnproblemer, sier McDonald.
Ifølge de svenske forskerne, så negative minner ut til å gi søvnvansker, uavhengig av personens kjønn og alder.
Også da de tok med personens måte å reagere på sine egne følelser – det såkalte affektmønsteret – så det fremdeles ut til at negative minner i seg selv påvirket søvnen, ifølge artikkelen i The Journal of Positive Psychology.
Ifølge samme artikkel, er søvnproblemer en vanlig årsak til at folk går til fastlegen. Det kan være mindre lurt risikabelt å søke etter løsninger på nett, har forskning.no tidligere skrevet om.