Annonse

Hvilken temperatur er best å sove i?

Det er ingen spesiell temperatur som er den riktigste for god søvn. Det handler om hva du er vant til.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange sover godt i et rom som er mellom 15 og 22 grader. (Foto: Colourbox)

Kristen Dalager har foreldre som alltid sover med åpent vindu, også når det er iskaldt ute. De mener de sover best hvis soverommet er kaldt.

Derfor lurer han på hvilken temperatur det generelt er best å sove i?

Kristen vil dessuten gjerne vite mer om hvorfor vi legger barna til å sove utenfor i barnevogn, selv når det er bitende kaldt. Kan det være sunt?

Barnevogner i minusgrader

– Når det gjelder det siste spørsmålet, så er det en kulturell vane at vi i Danmark legger barna til å sove utendørs. I andre land vil det bli ansett som svært upassende eller faktisk ulovlig. Vi gjør det fordi vi mener at barn sover bedre i frisk luft, men det er det egentlig ikke noe vitenskapelige bevis for, forteller Poul Jennum, som er overlege ved Dansk Senter for Søvnmedicin ved Glostrup Hospital.

– Mange barn sover bedre utendørs, men det har ikke noe å gjøre med temperaturen. De sover bedre fordi det er det de er vant til, fortsetter han.

En subjektiv opplevelse

Når det gjelder voksne, er foretrukket nattetemperaturer en subjektiv opplevelse.

Noen mennesker liker å sove i et iskaldt soverom, mens andre liker badstuvarme. Ifølge Jennum er det ikke noen spesiell temperatur som er den beste.

Dessuten er det mye annet som har innflytelse på nattesøvnen.

– Mange har prøvd å sove utendørs i et lite telt, hvor det er litt halvkaldt og blåser og regner. Men selve opplevelsen av å sove utendørs i naturen kan være med på å gi en god nattesøvn, selv om det kanskje er kaldere enn vi normalt foretrekker, sier Jennum.

Her spiller følelser og andre forhold enn temperatur inn.

Mellom 15 og 22 grader er passe

Jennum tror de fleste menneskene sover godt mellom 15 og 22 grader celsius.

– Det vil de fleste menneskene oppleve som behagelig. Ved høyere temperaturer vil kroppen bruke energi og ressurser på å danne svette. Ved lavere temperaturer må kroppen bruke energi på å holde varmen.

– Mellom 15 og 22 grader celsius matcher varmetapet og den normale produksjon av varme ved muskeldannelse, anslår han.

Men det er ikke bare temperaturen alene som avgjør hvordan søvnen blir. Også de fysiske rammene omkring søvnen, som madrassen, dynen og muligheten for å avgi varme, må være i orden. Det skjer nemlig betydelige fysiologiske forandringer når vi sover.

Temperaturen i kroppen faller med om lag én grad til 36 grader midt på natten. Det skjer et varmetap på grunn av mindre energiproduksjon i kroppen og høyere varmetap til omgivelsene.

– Vi forskere tror dette er en grunnleggende evolusjonær mekanisme for å spare på energien under søvnen, siden vi ikke trenger å finne mat i denne perioden. Det er universelt blant alle pattedyr. Den fysiologisk korrekte søvnen krever derfor mulighet for å regulere kroppstemperaturen. Kan vi ikke det, blir ikke søvnen god, forteller Jennum.

Optimal temperatur

Når det handler om å regulere kroppstemperaturen og få en god nattesøvn, finnes det altså en optimal nattetemperatur. Men denne temperaturen gjelder ikke alle. Den er individuell.

Noen foretrekker å sove ved lave temperaturer og har vent seg til dette. Kroppene deres regulerer temperaturen best når de sover kaldt. Det gir dem den beste søvnen. For andre er det motsatt.

– Hvis du ligger langt unna den temperaturen der du er varmemessig nøytral, vil du begynne å fryse eller svette. Det kan forstyrre nattesøvnen. Derfor bør du finne den temperaturen som passer best til nettopp deg. Temperaturen er avgjort av til dels genetikk og til dels tilvenning, sier Jennum.

––––––––––––––

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS