Bare søvn på barnerommet?

Barnerommet er ofte et flerbruksrom med hektisk aktivitet. Men bør barn egentlig bare bruke soverommet til soving, slik forskerne anbefaler voksne?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Til voksne anbefaler søvnforskere å holde annen aktivitet enn den seng- og soverelaterte utenfor soverommet. Men hva med barna? (Foto: Colourbox)

“Gå på rommet ditt!” Slik lyder den klassiske replikken til en slukøret femåring som har forårsaket en vrælende lillebror på stuegulvet.

På den provisoriske varetektscella ungen henvises til, finnes det tv, spillkonsoll, bøker, biler, og andre aktivitetspromotører.

Mangt et barnerom brukes med andre ord både som aktivitetsrom, arbeidsrom og tidvis provisorisk varetektscelle, i tillegg til søvn.

Til voksne anbefaler søvnforskere å holde annen aktivitet enn den seng- og soverelaterte utenfor soverommet. Så hva synes de om at barn assosierer seng og soverom med høy puls, støy og aktivitet?

- Ut fra at man antar at assosierer steder med både følelser og aktiviteter, tror jeg ikke at det er ideelt, uten at jeg har sett studier som undersøker akkurat dette.

Det sier søvnforsker og professor ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen, Ståle Pallesen.

- Men jeg tror kanskje at det største problemet er tidspunktet for når aktiviteten finner sted – om den er tett opptil leggetid, sier han.

Barn mer søvnrobuste?

Pallesen publiserte nylig en studie om effekten mediebruk på soverommet, i Journal of Sleep Research.

Pallesen synes det hadde vært spennende å studere nærmere hva barns allsidige bruk av soverommet sitt gjør med sovemønsteret deres.

- Rent teoretisk er det grunn til å tro at det ikke er heldig, fordi de kan forbinde sengen og soverommet andre aktiviteter og stemninger enn søvn og ro.

- Når det er sagt, ser det ut til at barn har en bedre fysiologisk evne til å sovne enn voksne, så det kan hende at de ikke har den samme følsomheten for slike faktorer som voksne har, sier han.

Bare søvn på soverommet

- Nå er det heller ikke noen veldig gode studier som er gjort av dette blant voksne heller – men ifølge terapianbefalinger mot søvnproblemer, bør man kun bruke soverommet til søvn og seksuell aktivitet.

- Hva er anbefalingene basert på?

- De er basert på stimuluskontroll. Dette innebærer at man kun skal oppholde seg på soverommet når man sover. Dersom man er lenge våken skal man stå opp av sengen og gå ut av soverommet og inn i et annet rom. Har skal man bli værende til man blir søvnig igjen, sier Pallesen.

Denne prosedyren innebærer at man avlærer assosiasjoner mellom soverommet og stimuli som ikke er forenlig med søvn, og på nytt lærer å forbinde soverommet med søvn og avslapning.

- Dette virker ganske bra for søvnproblematikk. Men det er ikke vist noen klar årsakssammenheng mellom det å ha en arbeidspult på soverommet, og det å ha søvnproblemer – det er vanskelig å gjøre gode studier som viser virkeligheten av dette, sier han.

Råd om søvn og barnerommet

Helse Bergen har råd til foreldre om barns søvnrutiner der de kommer inn på ulike aktiviteter. Å ikke bruke barnerommet til annet enn soving og legging, er ikke blant dem, men man skal avslutte herjing i god tid før leggetid, ifølge anbefalingene.

Barnerommet - lekerom og soverom. (Foto: Colourbox)

I tillegg anbefales det å ikke gjøre sengen til et sted som barnet forbinder med avstraffelse:

  • Sengen bør kun brukes til å sove i. Den må ikke brukes til time-out, og det må ikke være noen straff å legge seg.
  • Barnet skal heller ikke spise, leke, gjøre lekser, se TV eller spille i sengen.
  • Foreldrene bør ha klare regler om når det er lov å bruke og når barna skal slå av pc, mobiltelefon, TV og annet elektronisk utstyr.

Les flere av rådene her.

TV og datamaskin på barnerommet

Selv om Ståle Pallesen åpner for at det kan være uheldig med søvn-inkompatible aktiviteter på barnerommet, er han mest bekymret for elektroniske forstyrrelser.

En del barn i skolealder har kanskje tv eller datamaskin på soverommet, som de bruker rett før de skal sove.

- Det kan være uheldig med slike installasjoner på rommet, fordi det får en til å forbinde soverommet og sengen med andre ting enn innsovning, sier han.

I tillegg tyder en studie i Journal of Sleep research fra 2006 på at passiv TV-titting på voksenprogrammer kunne gi fem- og seksåringer dårligere søvn.

Det er grunn til å tro at det å ha på tv og datamaskin når du er i sengen og før du skal sove, er ugunstig for søvnen, ifølge Pallesen.

Elektronisk sol

Antakeligvis kan mediebruk i senga altså påvirke assosiasjonene du får til seng og soverom.

Men i tillegg er det også kanskje slik at skjermlyset som skinner inn i de kveldstrøtte gluggene dine der du sitter en blek lysboble i en ellers nattemørk verden, sannsynligvis kanskje kan forsinke døgnrytmen, ifølge Pallesen.

Ditt livs nye sol, ipaden, tar plassen til den gamle når denne forsvinner bak kveldshorisonten.

Det er når du utsetter deg for en slik lyskilde rett før du skal sove, at det kanskje vil påvirke evnen din til å få dette til. Nervefibre sender signaler fra øyet direkte til området i hjernen som regulerer døgnrytmen.

- Jeg målte selv belysningsstyrken fra en ipad – den havnet på 500 Lux, som er å sammenligne med sterkt stuelys. Dette undertrykker produksjonen av hormonet melatonin som gjør oss søvnige, sier Pallesen.

Soving i den nye tid

Det har altså kommet studier som gir signal om hva voksne bør, og ikke bør, gjøre på soverommet. Så hvorfor er det skrinnere i bunken av studier om barns soveromsforhold på dette feltet?

- Man har begynt å fokusere litt mer på det, særlig i forbindelse med de elektriske innretningene som har kommet, sier Pallesen.

- Da jeg vokste opp på 1970-tallet var det ingen som hadde tv på soverommet.

- Noen lå med lommelykt under dynen – det var på det nivået. Barn og unge i dag har an helt annen hverdag, sier han til forskning.no.

Powered by Labrador CMS