Annonse

Søvnsøk på nett kan villede

Et flertall av foreldre stoler på helseopplysningene de finner på nettet, men risikerer å havne på sider som gir feilaktig informasjon.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox)

Mange begir seg ut i nettjungelen for å jakte svar på spørsmål om egen eller barnas helse.

Og; mange stoler tydeligvis mer eller mindre blindt på informasjonen de finner.

En ny studie i Pediatrics viser i hvert fall at sju av ti voksne (72 prosent) tror de kan feste lit til mesteparten av, eller all, helseinformasjon de finner på internett.

Bruker informasjonen

Å vurdere avsender og innhold er jo minst like vikitg på nettet som når vi benytter andre typer informasjonskilder.

Dette illustreres også klart i den nye amerikanske studien.

Nesten halvparten av søkeresultatene som forskerne fikk opp innen temaet trygt sovemiljø for babyer, inneholdt feilaktig informasjon.

Likevel sier 70 prosent at informasjonen de selv finner på nett påvirker hvordan de handler i forhold til egen eller barnets helse.

- Må innse dette

- Det er viktig at helsepersonell innser i hvor stor grad foreldre bruker nettet for informasjon om trygg soving for spedbarn, og at de følger råd de finner, uavhengig av hvor pålitelig avsenderen av informasjonen er.

Det sier barnelege og forsker Rachel Y. Moon ved Children’s National Medical Center i Washington, DC, i en pressemelding.

Moon og kolleger har undersøkt i hvilken grad informasjonen på internett samsvarer med retningslinjene for babysøvn fra den amerikanske barnelegeforeningen (AAP).

Undersøkte 1300 nettsider

Forskerne benyttet Google, den mest brukte søkemotoren i USA.

I alt ble 13 kombinasjoner av søkeord for babyer og søvn benyttet. De første 100 treffene for hvert søk ble analysert, og i alt ble 1300 nettsider undersøkt.

Innledningsvis i analysen fant forskerne at 43,5 prosent av treffene ga riktig informasjon i tråd med retningslingene i AAP. 

28,1 ga unøyaktig informasjon, mens 28,4 prosent ikke hadde relevans til søket.

Etter at forskerne tok vekk andelen ikke-relevante nettsider, kom de fram til  at 60,8 prosent ga nøyaktig informasjon, går det fram av pressemeldingen fra Elsevier.

Søkeord som ga best uttelling

De engelskspråklige søkeordene som ga best uttelling med hensyn til pålitelighet handlet om spebarn og røyking (infant cigarette smoking), sovestilling (infant sleep position) og soverunderlag (infant sleep surface).

Søkeord som førte til mest upresis informasjon handlet om smokk (pacifier infant), baby call (infant home monitor) og samsoving (infant co-sleeping).

Her forteller Rachel Moon om forskningen:

(Video fra childrensnational.org)

Nettsidene til offentlige myndigheter og organisasjoner hadde høyest andel pålitelige tekster om babysøvn.

Blogger, produkttester og individuelle nettsteder hadde mest av unøyaktigheter.

Heller ikke media var feilfrie, de serverte presis informasjon bare i halvparten av tilfellene.

Referanse:

Safe Infant Sleep Recommendations on the Internet: Let’s Google It. Matthew Chung, Rosalind P. Oden, Brandi L. Joyner,  Alexandra Sims, Rachel Y. Moon, The Journal of Pediatrics, DOI 10.1016/j.jpeds.2012.06.004.

Les mer:

Helsedirektoratet: Trygt sovemiljø for barn (pdf)

Helsedirektoratet: Godt inneklima for spedbarn (pdf)

Powered by Labrador CMS