Annonse

Dinosaurene kan ha hatt samme søvnmønster som oss

Forskere har funnet ut at det lille reptilet skjeggagam har det samme søvnmønsteret som oss mennesker. Det betyr at det samme kanskje gjaldt dinosaurene.

Publisert

Alle dyr sover, men ikke på samme måte. En ny studie som er publisert i tidsskriftet Science, kan gi ny kunnskap om hvorfor vi i det hele tatt sover.

Søvn er viktig for oss alle. Vi mennesker bruker søvnen til for eksempel å lagre minner, fjerne avfallsstoffer som kan føre til Alzheimers og gjenoppbygge celler som har blitt brutt ned i løpet av dagen.

Forskere har lenge trodd at pattedyr og fugler har likt søvnmønster, men nå viser en ny studie at også reptiler, som skjeggagamer, sover på samme måte.

Det innebærer at evolusjonen av søvn kan være eldre enn vi har antatt, ifølge Sciencemag.org.

– Studien gir et veldig sterkt bevis for at søvnmønstrene som vi har sett hos en lang rekke arter, er en refleksjon av noe som utviklet seg veldig tidlig i virveldyrenes evolusjon og er felles for mange – kanskje alle – virveldyr, sier Daniel Margoliash til nytimes.com.

Han er professor i organismebiologi og anatomi ved University of Chicago og har ikke vært med på den nye studien.

Du kan se i videoen ovenfor hvordan forskerne har kommet frem til funnene sine, og hvilken betydning de mener de kan få.

Dinosaurene kan ha sovet på samme måte som mennesker

Det forskerne har sett nærmere på, er søvnstadiet REM (rapid eye movement) og såkalt slow wave sleep – en lettere søvn.

I REM-stadiet ligger kroppen for det meste helt stille, men hjernen kjører for fullt. Det kan få øyene til å bevege seg.

Dette stadiet er også knyttet sammen med den delen av søvnen da vi drømmer. Den er nå også observert hos krypdyret skjeggagam.

– Det gjør funnene overraskende fordi den tidligere oppfatningen har vært at REM og slow wave-søvn er begrenset til pattedyr og fugler – altså ikke reptiler.

– Dette innebærer at REM-søvn og slow wave-søvn har utviklet seg i tiden da moderne fugler første gang oppsto for omtrent 100 millioner år siden, sier Gilles Laurent til Huffingtonpost.com.

Laurent er direktør for Max Planck Institute for Brain Research i Frankfurt og medforfatter på den nye studien.

Skjeggagamer

Skjeggagamen er en øgle som har fått navnet sitt fra den utvidbare halssekken med pigger den har som ser ut som skjegg.

Skjeggagamer er en slekt av australske agamer. De er lette å holde i fangenskap, og er populære terrariedyr i mange land.

De kan veie opptil en halv kilo og bli opp til 60 centimeter lange.

Kilde:

Wikipedia om skjeggagamer og dyreparken.no om skjeggagamer

 

At dette søvnmønsteret kan føres omtrent 100 millioner år tilbake i tid, kan ifølge forskerne innebære at også dinosaurene kan ha sovet akkurat som oss.

Skjeggagamer har kortere søvnsyklus 

Forskerne målte hjerneaktiviteten hos skjeggagamene over flere uker, også om natten.

Her kunne de se at hjerneaktiviteten kunne deles opp i to mønstre – ett med en veldig lav frekvens og et annet med veldig høy frekvens.

Ved å bruke infrarøde kameraer kunne forskerne også se at skjeggagamenes øyelokk beveget seg som de gjør hos mennesker, fugler og andre pattedyr.

Men selv om skjeggagamene ser ut til å ha det samme søvnmønsteret som vi mennesker har, er det også noen forskjeller på hvordan vi og disse reptilene sover.

Mennesker har for eksempel en søvnsyklus på 60–90 minutter, da vi veksler mellom REM-søvnen og en lettere søvn.

Hos skjeggagamer varer denne syklusen bare i 80–90 sekunder.

Men hvorfor er det i det hele tatt viktig å vite hvordan kryp som skjeggagamer sover?

Ifølge Gilles Laurent er det interessant fordi vi kan få mer kunnskap om hvorfor dyr og mennesker følger bestemte søvnmønstre.

– Hvorfor utviklet hjernen søvn? Begynte søvnen som en helt annen funksjon for 320 millioner år siden og tidligere, enn den vi ser i dag? spør Laurent i intervjuet med Huffingtonpost.com.

Powered by Labrador CMS