Gifte lever lengst

Har du lyst på et langt liv kan det lønne seg å gå til alters. En ny amerikansk undersøkelse tyder nemlig på ektefolk lever lengst, mens ungkarene har størst risiko for en tidlig død.

Publisert

Her er nyheten som alle bestemødre vil trykke til sitt bryst: Det er sunt å være gift.

Konklusjonen stammer fra en stor studie hvor forskerne fulgte nærmere 67 000 amerikanere i åra mellom 1989 og 1997.

Sammenlignet med deltagerne som levde i ekteskap så det ut til at peppermøer og ungkarer hadde hele 58 prosent høyere risiko for å dø i løpet av de rundt åtte åra undersøkelsen varte.

Enkefolk hadde 40 prosent høyere dødsrisiko, mens separerte og skilte landet på 27 prosent.

Verst for menn

Ulempen ved å ha unngått alteret rammet hardere hos menn enn hos damer, og det var spesielt ungkarer med god helse som fikk merke forskjellen, mener forskerne fra University of California at Los Angeles School of Public Health.

Dette gjaldt også unge menn i alderen mellom 19 og 44 år. I følge undersøkelsen hadde ugifte karer i denne kategorien dobbelt så stor risiko for å stryke med i løpet av perioden enn sine ringprydede sidestykker.

Men hva er grunnen?

Ensomhet

Forskerne har ikke noen sikker forklaring på hva ekteskapet og singlelivet egentlig gjør med helsa, men de mener at den gode effekten av giftemål ikke kan skyldes at ungkarer lever farlig.

Riktignok røkte de ugifte en ørliten smule mer enn ektefolka, men til gjengjeld drakk de mindre, trente mer og var mindre overvektige.

Da har forskerne større tro på at folks sosiale liv kan ha en innvirkning på skrotten.

Ekteskap kan være et grovt mål på graden av sosial kontakt en person har, spekulerer de, og ungkar- eller peppermøtilværelsen kan kanskje ha en tendens til å henge sammen med en mer ensomhet.

Referanse:

R. M. Kaplan, R. G. Kronick, Marital status and longevity in the United States population, Journal of Epidemiology and Community Health, 2006, 60, p. 760-765.