Bildet til venstre er tatt 30 centimeter fra ansiktet, bildet til høyre halvannen meter unna. (Foto: Boris Paskhover)

Selfier gjør nesa breiere

Det er ikke sånn ansiktet ditt ser ut.

Mange tar en bråte bilder av seg selv, kalt selfier.

Men hva skjer egentlig når du trykker mobilen opp i ansiktet og fyrer løs kameraet?

Fjeset ditt blir forvrengt.

Plastikkirurg Boris Paskhover sammenligner det med å være i et speilhus, de du går inn i på tivoli for moro skyld. Speilene gjør deg lengre eller kortere, breiere eller smalere.

Han var lei av at de amerikanske kundene ville operere nesa fordi de ikke likte det de så på selvportrettene.

– Jeg ønsker at de innser at når de tar en selfie, ser de i virkeligheten inn i et bærbart speil fra speilhuset, sier han i en pressemelding fra Rutgers University i USA, der han jobber som forsker.

30 prosent breiere

– Unge voksne tar stadig selfier for å poste på sosiale medier, og de tror at bildene er representative for hvordan de egentlig ser ut. Det kan påvirke den følelsesmessige tilstanden deres, sier Paskhover.

Du kan få dårlig selvtillit av å ta en selfie, tyder en studie på. I hvert fall hvis du som de sørkoreanske forskerne anser en liten signatur som tegn på lav selvtillit.

Plastikkirurg Paskhover slo seg sammen med en dataekspert og noen andre forskere for å lage en matematisk modell som viste akkurat hvor langt unna virkeligheten selfien er.

Svaret er 30 prosent.

Så mye breiere ser neserota ut sammenlignet med om fotografen står i vanlig avstand for et portrettfoto, halvannen meter.

Når kameraet kommer nærmere, endrer perspektivet seg. Vinkelen mellom ytterkantene i bildet blir videre og dermed vider også motivet seg ut foran deg. Det samme skjer om du bruker et vidvinkelobjektiv på kameraet.

Frykter forvrengt selvbilde

Den matematiske modellen tar utgangspunkt i et gjennomsnitt av ulike typer amerikanske ansikter, for eksempel både hvite og afroamerikanske.

Forskerne bruker bredden mellom kinnbeina som utgangspunkt for å beregne hvordan neserotas proporsjoner endrer seg.

Når de i stedet holder neserotbredden konstant, blir nesetippen sju prosent breiere på nært hold.

Plastikkirurgene bak studien frykter at flere vil operere nesa fordi de får et bilde av at den er større enn den er. Men de har ikke undersøkt dette.

Drøyt halvparten av kirurgene som er medlemmer av den amerikanske foreningen for plastikkirurgi i ansiktet, sier at de har hatt pasienter som vil se bedre ut på bilder, ifølge en undersøkelse fra i fjor på foreningens nettsider.

Neseoperasjoner er den typen operasjoner ansiktskirurgene sier de gjør desidert flest av.

Å fikse på nesa er den mest populære ansiktsoperasjonen blant de som legger seg under kniven hos amerikanske plastikkirurger, ifølge en undersøkelse blant medlemmene i foreningen deres. (Foto: Shutterstock/NTB scanpix)

Det er høyere risiko for at du er deprimert om du legger deg under kniven. Norske kvinner som tar kosmetisk kirurgi er mer utsatt for angst og selvmordsforsøk enn andre, men de får det ikke bedre med sitt nye utseende.

23 prosent av de unge norske kvinnene som kunne tenke seg å forandre kroppen kosmetisk, sier at de vil fikse på nesa. For tre år siden ville hver tiende kvinne under 30 år endre et eller annet på kroppen sin ved hjelp av inngrep, ifølge en spørreundersøkelse fra NRK.

Selvbildet kan muligens bli forvrengt av selfier på andre måter også. Forskerne har ikke tatt høyde for de mange effektene som ofte er lagt inn i selfie-funksjonen på mobilkameraene, fra glattere hud til større øyne.

Referanse:

Brittany Ward mfl: Nasal Distortion in Short-Distance Photographs: The Selfie Effect. JAMA Facial Plastic Surgery, online 1. mars 2018. Doi:10.1001/jamafacial.2018.0009.

Powered by Labrador CMS