Ikke så tøffe likevel?

Damer tåler mer smerte enn menn. Eller gjør de egentlig det? Ny forskning tyder på at jentenes smerteterskel ikke er så skyhøy som antatt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er nesten ei gladmelding for oss av damene som har en smerteterskel i mikroklassen.

Etter år med påstander om at jentene takler smerte bedre enn gutta, kommer det kontrabeskjed fra britiske forskere. En ny undersøkelse peker nemlig i retning av at kjønnsforskjellen heller går i motsatt retning.

- Forskningen forteller oss at kvinner opplever flere smerteepisoder i løpet av livet enn menn, i flere kroppsdeler og med større hyppighet, sier forsker Edmund Keogh fra the Pain Management Unit ved University of Bath.

Flere forsøk

Konklusjonene er basert på feltstudier på klinikker og sykehus, og egne smerteforsøk. Forsøkene gikk ut på at frivillige flyttet den ene hånda fra et kar med vann i kroppstemperatur, til isvann med bare én til to varmegrader.

Forskerne noterte seg terskelen da de ulike deltagerne begynte å kjenne smerte, og hvor lang tid det gikk før pinen ble uutholdelig. Da viste det seg at jentene følte smerte mye før sine mannlige sidestykker, og holdt ut prøvelsen mye kortere.

Andre undersøkelser dreide seg om smerte som er forbundet med frykt. Også her fantes det ulikheter mellom kjønnene. Forskerne tror forskjellen skyldes at damene ofte er reddere for å kjenne smerte som kan tyde på at noe er galt, og at de fortere tolker smertetegnene negativt.

- Smerter i brystet er assosiert med angina og hjerteinfarkt. Det er forståelig at brystsmerter er en kilde til bekymring for pasienten, og at bekymring spiller en viktig rolle for hvordan man opplever brystsmertene, sier Keogh.

Han mener dette stemmer overens med studier som antyder at brystonder får damer til å rapportere mer intens kvalme og smerte enn menn.

Ulik strategi

Keogh og kollegaene fra University of Bath tror forskjellene muligens kan skyldes at gutter og jenter bruker ulike strategier for å takle smerten.

Mennene ser ofte ut til å fokusere på de fysiske følelsene av smerte, mens damene konsentrerer seg om de følelsesmessige aspektene av ondet. Og mens den mannlige metoden ser ut til å kunne øke terskelen for smerte, fører kvinnenes teknikk heller til at det gjør mer vondt.

Forskerne mener at tegnene på en kjønnsforskjell begynner å bli så tydelige at man snart bør vurdere ulikhetene når man skal behandle smerter. Hvis ikke andre forskere kommer fram til noe annet i mellomtida, da.

For øyeblikket er det nemlig ingen enighet om hvor forskjellige vi er, og hvem som egentlig er tøffest.

Personlige observasjoner kan imidlertid tyde på at det finnes representanter for begge kjønn som sutrer for et nålestikk, mens andre først sier au når arma faller av.

Referanse:

E. Keogh, F. W. Bond, R. Hamner, & J. Tilston, Comparing acceptance- and control-based coping instructions on the cold pressor pain experiences of healthy men and women, kommer i European Journal of Pain.

Lenker:

BBC: Women feel pain more than men
Edmund Keoghs hjemmeside

Powered by Labrador CMS