- Kostholdsråd modne for komposten

Fedme er blitt vårt største helseproblem knyttet til ernæring. Professor Birger Svihus mener flere trauste, norske kostholdsråd er klare for komposten. I sin nye bok frikjenner han blant annet alle som har et anstrengt forhold til frokosten.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Svihus’ begrep “fedmefaktor” bygger på en enkel erkjennelse: overvekt og fedme er resultat av at mer energi inntas gjennom maten, enn den som forbrukes.

Professoren ved Universitetet for miljø -og biovitenskap (UMB) har gått grundig til verks og beregnet “fedmefaktoren” for alle våre kjente matvarer.

Begrepet står for den maksimale mengde fett som kan avleires på kroppen ved å spise 100 gram av en matvare.

Hans forrige bok “Fedmefaktor - nøkkelen til mat og vektbalanse” la fram det teoretiske grunnlaget for den nye metoden, som bygger på en sammenstilling av de vesentligste forskningsresultater gjennom de siste 100 år.

I “Slank med fedmefaktor - 7 nye og virkningsfulle råd” tar Svihus en mer praktisk tilnærming.

- Å kutte frokosten er ikke farlig

Tilslutt i boken finner leseren en oversikt over ernæringsinnhold og fetende effekt av alle våre vanlige matvarer, så vel som en lang rekke oppskrifter for middag, suppe, salat og grøt.

Før det presenterer Svihus sine syv kostholdsråd for det moderne mennesket.

- Mine råd er rettet mot den som ikke har diabetes eller andre ernæringsrelaterte sykdommer, men som likevel ønsker å kvitte seg med noen kilo, forklarer Svihus.

Å kutte frokosten er ett råd som står i motsetning til det vi er vant til å høre og tenke. Svihus utsteder likegodt generelt amnesti til alle som har problemer med mat om morgenen.

'Birger Svihus i farta med ny bok om ernæring og vekt'
"Birger Svihus i farta med ny bok om ernæring og vekt"

- Tesen om frokostens viktighet for voksne personer mangler faglig fundamentering, sier han.

At brødmat er sterkt fetende, var også Svihus den første til å gå ut med.

Liker ikke skråsikre leger

Forfatteren starter boken med en oversikt over kostholdsrådene alle er enige om. Selv er han kritisk til noen av pilarene i vår offisielle kostholdspolitikk, men finner også gode poenger hos mange av aktørene i kostholdsdebatten.

Forskeren tror debatten kan virke forvirrende på mange. At leger kan gi skråsikre kostholdsråd til tross for liten kompetanse innen ernæring, er blant det Svihus kan spare seg for.

Flere av tankene i den nye boken er helt nye i offentlig ernæringsdebatt, og ifølge forfatteren basert på konkrete, jordnære og faglig baserte råd.

Birger Svihus er professor i ernæring ved UMB på Ås, og har med dette skrevet sin andre bok på forlaget Aschehoug, om mat, ernæring og vektproblematikk.

Powered by Labrador CMS