Skoleelever skal hjelpe språkforskere

Temaet for årets forskningskampanje er klart. I september kan skoleelever på alle trinn delta i en stor nasjonal forskningsdugnad for kartlegge språk og språkbruk blant unge i Norge. Det står på nettsidene til Forskningsrådet.

Det snakkes mange ulike dialekter og språk i Norge i dag, men vi vet ikke nok om hvordan språket faktisk brukes. I Forskningskampanjen 2014 ber derfor språkforskere elever om hjelp til å finne ut hvilke språk de unge kan, og når de bruker dem. Elevene skal også samle inn ord og uttrykk som er populære blant barn og unge.

Forskningskampanjen arrangeres hvert år i forbindelse med Forskningsdagene. Kampanjen foregår i september, men det er mulig for skoler å melde seg på allerede nå.

Kampanjen er et samarbeid mellom Forskningsrådet, Nettverk for Miljølære (Universitetet i Bergen) og et forskningsmiljø som skifter fra år til år. I år er dette forskningsmiljøet MultiLing Senter for flerspråklighet ved Universitetet i Oslo.

– Med Forskningskampanjen vil Forskningsrådet vise barn og unge hvordan forskning foregår, og gi dem en mulighet til å bidra i et reelt forskningsprosjekt. Med elevenes hjelp kan også undersøkelsen gjøres i et langt større omfang enn den ellers ville blitt gjort, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén.

Powered by Labrador CMS