Hoftebeskytter med sporty look

Ny hoftebeskytter med sporty design ser ut til å falle i smak hos dagens eldre – som ikke ifører seg hva som helst.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nye hoftebeskytteren er testet av eldre brukere. Til venstre prosjektdeltaker og masterstudent ved NTNU Ingrid Lothe Ruø, til høyre Karen Aanjesen som er sprek testpilot. (Foto: Tore Christian Storholmen)

En hoftebeskytter skal forhindre lårhalsbrudd og andre hofteskader ved fall. Problemet er at dagens modeller ikke brukes.

Å designe en hoftebeskytter målgruppen faktisk er villig til å bruke, kan dermed spare samfunnet for enorme summer. I tillegg kommer økt livskvalitet og levetid for enkeltpersoner.

– Vi har rundt 9000 tilfeller av lårhalsbrudd i året. Kostnadene knyttet til behandling, rehabilitering og sykehjem kommer seg på mellom 1,5 og 2,5 milliarder i året, opplyser produktdesigner Tore Christian B. Storholmen i Sintef Teknologi og Samfunn.

Han viser fram sin egen nyutviklede hoftebeskytter. Slank og sporty, og som mest av alt minner om et belte eller en liten rumpetaske. Den festes rundt hoftene ved hjelp av en enkel borrelås.

– Vi har undret oss litt over at det ikke finnes mer brukervennlige produkter på markedet. Behovet for en egnet hoftebeskytter er så absolutt tilstede og etterspørselen har vært stor, opplyser Storholmen.

For å sikre økt bruk av hoftebeskytter, har estetikk og komfort vært viktig under utviklingen. Forskerne ville bort fra hjelpemiddelutseendet, og gi den nye hoftebeskytteren et sporty design med assosiasjoner til tur og aktivitet.

Dagens besteforeldregenerasjon stiller helt andre krav til design og utseende enn tidligere:

– Dette må vi ta på alvor. I tillegg har vi jobbet mye med å finne det optimale støtdempende materialet, forteller Storholmen.

Tynt – men støtabsorberende

Polyuretanskum er et avansert og helt nyutviklet materiale som absorberer opptil 90 prosent av slaget ved fall. Det er i utgangspunktet mykt, men endrer egenskap ved støt ved at det fastner  og fordeler trykket på et større areal.

Dermed kan det utformes på en tynnere og mer komfortabel måte, samtidig som sikkerheten ivaretas.

Sintef har i samarbeid med NTNU evaluert materialet, og kommet fram til optimal tetthet og tykkelse ved fall og ulike typer støt.

Resultatet befinner seg i Storholmens prototype som har blitt til et tynnere, mer brukervennlig, justerbart belte som kan brukes utenpå klær. Beltet er kledd i et pustende materiale som transporterer bort fuktighet.

– Vi har samarbeidet tett med brukere, fysioterapeuter og ergoterapeuter underveis, og mye testing, sier Storholmen.

Estetikk og komfort viktig

Tore Christian Storholmen med hoftebeskytter. (Foto: Sintef)

Ifølge Storholmen får de tilbakemeldinger om økt trygghet; brukere tør bevege seg uten støtte, de tør gå og bevege seg mer, er mer avslappet og bevegelsene er mindre anstrengt. Hoftebeskytteren tilfredsstiller også brukernes estetiske krav. De liker utseendet og materialvalget.

For moderne livsstil og ungdommelig sinn til tross: Tallens tale er klar. Risikoen for fall øker fra 65 års alder, og 30 prosent av alle over 65 år opplever fall hvert år.

– Vi ønsker at hoftebeskytteren kan tas i bruk av folk i målgruppen så tidlig som mulig, og tilgjengelighet er derfor et viktig stikkord. Vi ser for oss at det kan selges over disk, for eksempel i sportsbutikken eller hos hjelpemiddelspesialister.

– Ved å øke tilgjengeligheten og dermed bruksfrekvensen, kan vi bidra til at eldre holder seg i aktivitet lengere, både inne og ute, framholder Storholmen.

Bakgrunn:

Hoftebeskytteren er utarbeidet i samarbeid med tekstilbedriften Protex, som kommer til å produsere og markedsføre hoftebeskytteren. Protex har fått midler til samarbeidsprosjektet med Sintef gjennom Skattefunn-ordningen, som administreres av Forskningsrådet.

Powered by Labrador CMS