I operasjonssaler og sykehuskorridorer herjer bakterier som er immune mot selv de sterkeste antibiotika. Nå bør avskummet imidlertid passe seg. Forskerne har nemlig funnet ut at selv superbakterier får problemer med hvitløk.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Et av de karakteristiske kjemikaliene i hvitløk er allicin. Dette stoffet kan knekke hardhudede sykehusbakterier som MRSA, selv når de kommer med varianter som er motstandsdyktige mot våre kraftigste antibiotika.
- Forsøkene vi har gjort så langt viser at stoffet er meget effektiv mot MRSA, og kan redde mange liv, sier Ron Cutler fra University of East London i ei pressemelding.
Skumle kryp
MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus) er rett og slett en form for gule stafylokokker. Det er en type bakterier som vi mennesker ofte drar med oss i nesa eller på huden uten å være klar over det.
Gule stafylokokker er ikke særlig farlige for friske mennesker, men slår de seg ned på eldre, syke eller nyopererte kan de stelle i stand en god del trøbbel. Da må legene til med antibiotika for å få bakteriekoloniene ut av kroppen.
Problemet med MRSA er bare at de er motstandsdyktige mot de fleste antibiotikasortene man har. De aller verste bakteriene tåler til og med vancomycin og glycopeptider, og dermed står legene i samme situasjon som hæren i filmen “Independence Day”. De pønsker på hva de skal slå til med, når selv ikke atombomba gjør susen.
Det er her hvitløken kommer inn.
Hvitløk virker
- Planter har brukt millioner av år på å utvikle stoffer som fungerer som et kjemisk forsvar mot infeksjoner, sier Cutler. Hvitløk har vært i medisinsk bruk i århundrer, og det ville ikke være noen overraskelse om den også virker mot denne moderne infeksjonen.
Cutler gjorde nylig laboratorieforsøk som viste at allicin dreper MRSA. Sammen med firmaet Allicin International har han nå utviklet både piller, nesekrem og såpe basert på hvitløksstoffet. Alle tre ser ut til å være effektive mot selv de slemmeste variantene av MRSA.
Neste skritt er en stor klinisk undersøkelse hvor 200 frivillige skal teste ut de nye midlene. Holder de mål, kan de hindre bakteriene i å spre seg blant syke og pleiere.
Dreper tusenvis
De lumske bakteriene skaper stadig bekymring for helsepersonell og pasienter verden over. Bare på engelske sykehus dør 2 000 mennesker av MRSA-infeksjoner hvert år. Rett som det er, dukker det opp nye bakteriegenerasjoner som tåler de aller sterkeste antibiotika. Noen av dem er endemiske for sitt spesielle sykehus, og finnes bare der.
Heldigvis er MRSA temmelig sjeldne her i Norge. I Norden og Nederland er mindre enn én prosent av de gule stafylokokkene MRSA, altså motstandsdyktige mot antibiotika, skriver avdelingsleder ved Mikrobiologisk avdeling ved Sykehuset i Levanger. Andelen i resten av verden varierer mellom 20 og 70 prosent.
Referanse:
Resultatene skal publiseres i the Journal of Biomedical Science på nyåret. Deler av forskningen ble presentert på Institute of Biomedical Scientists’ kongress i Birmingham, oktober 2003.