Haster med tsunami-alarm
Følsomme detektorer som overvåker hemmelige, kjernefysiske tester, kan tas i bruk for å varsle tsuamier. Ifølge forskere haster det: Faren for nye flodbølgekatastrofer i Asia er stor.
Den indonesiske provinsen Banda Aceh ble hardest rammet av flodbølgekatastrofen i romjula. Banda Aceh ble jevnet med jorda av kjempebølger skapt av jordskjelvet utenfor øya Sumatra.
Forskere har funnet ut at jordskjelvet flyttet India nærmere Indonesia.
- Avstanden mellom den indiske byen Bangalore og Medan på Sumatra har minsket med 12 centimeter, konkludere forskere ved Det nasjonale geofysiske forskningsinstituttet NGRI i India.
Ny fare
Hovedstaden i den indonesiske Aceh-provinsen trues nå av nye katastrofer, ifølge jordskjelveksperter. Rystelsene i havbunnen utenfor Indonesia førte til at jordplatene under havbunnen flere steder flyttet på seg. Disse såkalte tektoniske forflytningene skal ha løsnet på to store «fjellsider» av stein, som presses mot hverandre langs den såkalte Sumatra-forkastningen.
I området ved denne forkastningen har det flere ganger vært registrert store jordskjelv. Men ingen av skjelvene de siste 100 årene har rammet den nordlige delen av området, sier professor John McCloskey.
Haster
McCloskey har ledet en nordirsk forskergruppe som mener det haster med å få på plass et system for varsling av tsunamier, kjempebølger av den typen som i romjula krevde rundt 300 000 menneskeliv. Katastrofen kan skje igjen, sier forskerne.
- Det vi trenger, er nettverk av seismometere på selve Sumatra og utenfor øyas kyster. Hvis tallet på små skjelv fortsetter å stige fra dagens nivå, vil jeg bli svært bekymret, sier den amerikanske seismologen (jordskjelvforskeren) Ross S. Stein til New York Times.
Prøvestans
Taous Feroukhi, som leder organisasjonen som har oppsyn med den internasjonale prøvestansavtalen (CTBT) ønsker å koble organisasjonens system for å avdekke kjernefysiske spredninger, med et nettverk for tsunamivarsler.
Overvåkere fra CTBT registrerte jordskjelvet i Asia i desember og varslet umiddelbart både Indonesia og Thailand. Landene hadde imidlertid ingen rutiner for å håndtere varselet.
I begynnelsen av mars besluttet CTBT å vurdere å bidra til et system for tsunamivarsling. CTBT har 165 detektorer, som gradvis skal økes til 321, og som dekker 82 nasjoner.
Viktig bidrag
- Dette kan være et viktig bidrag for å forhindre framtidige tsunamikatastrofer, uttalte lederen for CTBTs internasjonale datasenter, Lassina Zerbo, i forrige uke.
Prøvestansavtalen, som forbyr prøvesprengninger for militære og sivile formål, ble undertegnet i 1996 av 71 stater. I dag er antallet stater tilknyttet prøvestansavtalen 173. Nøkkelland som ikke har undertegnet er tsunamirammede India, USA, Pakistan og Nord-Korea.
Usikkert
Forskerne understreker i en artikkel i vitenskapstidsskriftet Nature at de ikke kan si noe nøyaktig om når det neste store jordskjelvet vil inntreffe. Men de peker på at i Tyrkia og Japan har jordskjelv utløst nye skjelv i nærliggende forkastningsområder i løpet av få måneder eller år.
Ved siden av Sumatra-forkastningen er fagfolk spesielt bekymret for Sunda-graven, en mer enn 1 000 kilometer lang revne i jordskorpen sør for den indonesiske øya Java. De frykter at et jordskjelv her skal utløse dødelige kjempebølger - slik man vet at det har skjedd minst to ganger før, i 1833 og 1861.
Men ifølge New York Times mener John McCloskey og hans kolleger at faren for nye kjempebølger i Aceh-regionen er mer akutt. Samtidig tror de det kan gå mange år før verden opplever en katastrofe av samme omfang som i Sør-Asia i romjula.
(NTB)