Lommepenger mot HIV for afrikanske jenter

Holdningskampanjer har ikke vist noen effekt i kampen mot HIV hos unge afrikanske kvinner, og nye verktøy bør tas i bruk. - Vi bør betale dem for å bli på skolen, mener sørafrikansk forsker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En studie fra 2008, foretatt i Kenya, viste at når forskerne betalte for de unge kvinnenes skoleuniformer, var det to år senere ti prosent færre gravide blant forsøksdeltakerne enn de andre kvinnene. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)
En studie fra 2008, foretatt i Kenya, viste at når forskerne betalte for de unge kvinnenes skoleuniformer, var det to år senere ti prosent færre gravide blant forsøksdeltakerne enn de andre kvinnene. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Kanskje kommer nødhjelpen til Afrika i helt ny form i fremtiden - i hvert fall i kampen mot HIV.

Studier i afrikanske land har nemlig vist at hvis man betaler unge jenter litt ekstra lommepenger for å bli på skolen, så får de også færre kjønnssykdommer.

- Svaret er ikke informasjonskampanjer, men å gi de unge jentene noen ekstra lommepenger, sa Helen Rees fra Witwatersrand universitet i Sør-Afrika nylig ved en internasjonal konferanse om prevensjon i København.

Hele 69 prosent av de fire millioner HIV-smittede afrikanerne sør for Sahara er kvinner.

Rees kunne fortelle at selv om folk beskytter seg, så er sjansen for å få HIV fremdeles mye større i Afrika enn andre steder, så derfor er ikke informasjon nok.

Fattige jenter selger seg og blir syke

Mange fattige jenter fra Afrika ser seg nødt til å ta penger for sex, men det kan de slippe om de bare fikk en smule økonomisk støtte, og det kunne man gi dem for å gå på skolen, mener Rees.

– Jentene mangler ikke kunnskap, men de mangler penger. Selv om de passer bedre på i Afrika enn i USA, så har de fortsatt større sannsynlighet for å få en kjønnssykdom, sa Rees.

For den enkelte familien skal det ikke så mye til. I tidligere studie viste at om man betaler for jentenes skoleuniformer, sikrer det at flere blir på skolen, og at færre blir gravide.

I en annen studie viste effekt av at foreldrene fikk fra fire og ti dollar i måneden, og fra én og fem dollar til jenta.

Sammenheng mellom utdanning og risiko for HIV

Det er oftest de unge kvinnene som tas ut av skolen når familien får økonomiske problemer.

I en undersøkelse fra 2004 spurte forskerne unge i Sør-Afrika hvorfor de hadde droppet ut av skolen. 65 prosent svarte at de ikke hadde nok penger. Det koster med uniformer, bøker, transport og mat.

Ni prosent av kvinnene svarte at det skyldtes forhold i familien, mens det tallet lå under én prosent hos mennene.

– Mange tidligere studier viser en direkte sammenheng mellom lengden av utdannelsen og risikoen for HIV, sier Rees.

Derfor er avdelingen hennes nå i gang med en studie som skal avklare hvor stor effekt pengene kan ha på jenter i alderen 13–20 år.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS