Annonse

Genetisk utroskap

For første gang har forskere funnet ut at en trang til utroskap og one night stands kan ligge i genene våre.  

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Å skylde på genene for at man er utro er kanskje i overkant, men amerikanske forskere mener noe av forklaringen på at mange søker risikofylt seksuell atferd ligger i arvematerialet vårt.  (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com)"

En amerikansk studie har sett på sammenhengen mellom genet som kalles DRD4 og seksuell atferd.

DRD4-genet er en såkalt dopamin-reseptor, altså en mottager spesialisert til å få bestemte signalstoffer til å feste seg.

Dopamin er et signalstoff som spiller en viktig rolle for blant annet belønningssystemet i hjernen.

Resultatene av studien tyder på at folk som har en spesiell variant av DRD4-genet, også har større sjanse for å begå utroskap, ha sex utenfor et fast forhold og one night stands.

Studien er publisert i open access-tidsskriftet PLoS ONE.

Høy risiko, vesentlig belønning

Forskere har tidligere funnet sammenhenger mellom DRD4-genet og risikoatferd som gambling og alkoholmisbruk, men denne studien er den første som ser på seksuell atferd i lys av genets ulike varianter.

Studien ble gjort ved å samle inn DNA og detaljerte opplysninger om sexlivet til 181 unge voksne.

- Vi fant ut at individer med en spesiell variant av DRD4-genet har større sannsynlighet for å ha hatt sex uten forpliktelser, som one night stands og utroskap, sier Justin Garcia, som ledet studien ved Bingham University, State University New York.

Han sier videre at motivasjonen til denne seksuelle atferden ser ut til å stamme fra følelser om nytelse og belønning, og det er her dopamin-reseptoren spiller en viktig rolle.

- Ved uforpliktende sex er risikoen høy, belønningen vesentlig og motivasjonen vekslende. Alle disse elementene er med på å sørge for et dopamin-rush.

- Kan forklare ulogisk atferd

Forskerne skriver at dette er første gang man tilsynelatende finner biologiske bevis for seksuell atferd som ved første øyekast virker ganske ulogisk.

De skriver videre at genet DRD4 kan forklare at noen kan være stormende forelsket i partneren sin, begå utroskap, og så fortsatt være sterkt knyttet til partneren.

- Individuelle forskjeller i folks behov for et dopamin-rush kan fungere uavhengig fra behovet for et forpliktende forhold, sier Garcia.

Men forfatterne av studien legger vekt på at resultatene ikke betyr at folk med denne spesielle genvariasjonen alltid har mer løssluppen seksuell atferd.

- Studien antyder rett og slett at en mye større del av de med denne gentypen sannsynligvis vil holde på med slik atferd.

"Brunborg advarer mot at alkohol kan svekke impulskontrollen betraktelig. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Garcia sier han håper studien kan være med på å fortelle oss mer om hvordan gener kan gjøre at noen av oss har mer anlegg for risikabel atferd på alle felter fra sex til stoffmisbruk.

- Sosiale situasjoner spiller inn

Geir Scott Brunborg er stipendiat ved det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen, og spesialfeltet hans er personlighetspsykologi med en biologisk basis. 

- Jeg liker denne studien og synes den er veldig interessant, sier han til forskning.no.

Han forteller at den biologiske psykologien opererer med en rekke teorier som konkluderer at man har et psykologisk system som gjør at man oppsøker nytelse, og  et annet system som står for impulskontroll. 

Det første systemet domineres av dopamin, mens impulskontrollen styres av frontallappen i hjernen, og det er svært store forskjeller mellom folk på hvor sterke systemene er. 

Men Brunborg legger vekt på at sosiale situasjoner også spiller en viktig rolle i forhold til risikofylt atferd. 

- Det hjelper for eksempel å være attraktiv når man skal være utro. Noen som ser veldig dårlig ut kan ha så lite impulskontroll de vil, men det betyr ikke nødvendigvis at de er mer utro enn andre.

I disse julebordtider er det også verdt å merke seg at et overdrevet alkoholinntak kan svekke impulskontrollen betraktelig. Det å drikke for mye er i seg selv risikofylt atferd, og drikkingen kan føre til at man lettere oppsøker andre risikable situasjoner. 

- Man vet at alkohol setter ned effekten av dette bremsesystemet og nesten lammer frontallappen. Dette kan bli en selvforsterkende effekt, avslutter han. 

Referanser: 

 Justin R. Garcia et. al., Associations between Dopamine D4 Receptor Gene Variation with Both Infidelity and Sexual Promiscuity, PLoS ONE, 30. november 2010

New study suggests that a propensity for one-night stands, uncommitted sex could be genetic, pressemelding fra Bingham University

Powered by Labrador CMS