Annonse

Eksplosjon i kjønns­sykdommer i Europa

Langt flere enn før får påvist gonoré og syfilis.

Mørkerosa klaser i ulik størrelse på en hvit bakgurnn.
Gonorébakterier sett gjennom mikroskop. Gonoré-tallene øker kraftig i Europa.
Publisert

Det trengs umiddelbar handling for å hindre ytterligere smittespredning, understreker Det europeiske senteret for forebygging og kontroll av sykdommer (ECDC) i en pressemelding

ECDC overvåker og samler inn data om kjønnssykdommer. 

De nyeste tallene viser at nesten 100.000 mennesker i 2023 fikk påvist gonoré i EU/EØS-landene. Dette er en økning på hele 31 prosent sammenlignet med 2022.

Sammenlignet med 2014 er økningen på hele 300 prosent.

Kan få alvorlige helseproblemer

Blant kvinner er det særlig aldersgruppen 20 til 24 år som skiller seg ut. Der er økningen på 46 prosent fra 2022 til 2023.

Blant menn er det særlig de i aldersgruppen 25 til 34 år som dominerer statistikken.

Hvis gonoré ikke behandles, kan det føre til alvorlige helseproblemer som bekkenbetennelse og infertilitet hos både menn og kvinner.

Flere får påvist syfilis

ECDC skriver også at det er rapportert litt over 41.000 tilfeller av syfilis i 29 EU/EØS-land. Dette er 13 prosent flere enn i 2022.

Ubehandlet syfilis kan føre til langvarige problemer med hjerte og nervesystem. Hvis en gravid kvinne har ubehandlet syfilis, kan barnet få alvorlige skader.

Tallene viser et akutt behov for økt offentlig bevissthet, forebygging, testing og behandlingsinnsats for å håndtere denne voksende folkehelseutfordringen, skriver ECDC.

Det europeiske byrået har flere mulige forklaringer på økningen. Slik som at europeere kan ha blitt mer risikovillige og eksperimenterende på soverommet og i mindre grad bruker kondom eller at de har flere seksualpartnere.

En del av økningen kan også skyldes at flere tester seg for kjønnssykdommer.

Også i Norge er det flere enn før som får i gonoré, som har fått kallenavnet kjønnsråte. 

© Videnskab.dk. Oversatt av Trine Andreassen for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS