Sikre perioder like trygt som p-pillen?

Metoder som identifiserer såkalte sikre perioder, kan være like effektive som å bruke p-piller, konkluderer en ny studie. - Vi anbefaler ikke slike metoder, sier gynekolog Mette Moen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Menstruasjonssyklusen

Dette er en grov oversikt over menstruasjonssyklusen. Det er viktig å huske at den varierer for de aller fleste kvinner, og at det er forskjeller fra kvinne til kvinne.

Når det står at ubeskyttet samleie er trygt, gjelder det selvfølgelig ikke i forhold til seksuelt overførbare sykdommer.

Dag 1-5: Menstruasjon. Ubeskyttet samleie er relativt trygt.

Dag 6-7: Sædceller som kommer inn i løpet av disse dagene kan overleve til eggløsningen.

Dag 9-13: Ubeskyttet samleie bør ikke finne sted.

Dag 14: Eggløsning.

Dag 15-16: Ubeskyttet samleie bør ikke finne sted.

Dag 17-18: Det er fortsatt mulig at egget kan bli befruktet.

Dag 19-28: Ubeskyttet samleie er relativt trygt.

- De fleste kvinner vil ikke akseptere å avstå fra samleie rundt 10 dager per måned. Dette er altså ikke noe som egner seg for de fleste kvinner, sier Moen.

Hun er overlege ved Kvinneklinikken ved St Olavs Hospital i Trondheim.

- Vi anbefaler ikke slike metoder fordi sikre perioder må kombineres med å bruke kondom, og da er det mange som tar sjanser, sier hun.

 

- Vanskelig å praktisere

Britt Ingjerd Nesheim, professor i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Universitetet i Oslo, sier det samme som Moen:

- Dette er det allerede gjort ganske mye forskning på.

- Dersom man bruker de sikreste av disse metodene, er det bare en drøy uke igjen hver måned hvor man kan ha samleie - i tillegg til menstruasjonsperioden, sier Nesheim.

- Praktiserer du dette blir det nok få svangerskap, men problemet er å praktisere det.

- Én ting er å få til å beregne periodene. En annen ting er å holde seg i skinnet, sier hun.

Det er heller ikke alle kvinner som har like jevn rytme.

- Mange kvinner har noe uregelmessig menstruasjonssyklus, og da kan man ikke bruke denne metoden. Man vet aldri når menstruasjonen kan bli uregelmessig, sier Moen.

Katolsk begrep

Den nye studien, som er tysk, har undersøkt effektiviteten til såkalt “naturlig familieplanlegging”.

Begrepet er for øvrig nært knyttet til den katolske kirke som en akseptabel praksis, i motsetning til andre former for prevensjon.

Det er snakk om metoder som har vært i bruk i lange tider, for å unngå graviditet. I dag er metodene også vanlige i utviklingsland hvor man ikke har like enkel tilgang til annen prevensjon.

Den tyske studien konkluderer med at sikre perioder kan være like effektivt som p-piller, dersom metodene for å beregne dem brukes riktig.

Studien inkluderte 900 kvinner som både holdt øye med kroppstemperaturen og med slimet i livmorhalskanalen. De kombinerte altså to forskjellige metoder for å identifisere de sikre periodene.

Effektivt når riktig praktisert

Dataene er hentet fra en større studie ved “German Natural Family Planning study centre” utført mellom 1985 og 2005. Det er forskere ved University of Heidelberg som har gjort den nye studien.

Kvinnene det er snakk om hadde i utgangspunktet stabil menstruasjonssyklus, de var relativt velutdannede, halvparten hadde fått barn tidligere, og en tredjedel var over 30 år.

- Hvis du velger en befolkningsgruppe på over 30, som er i stabile forhold, og har barn fra før, vil nesten hvilken som helst prevensjonsmetode være sikker, fordi den praktiseres så riktig, sier Nesheim.

- Store restriksjoner

- Når folk flest bruker slike metoder blir de ikke sikre, for når det kommer til stykket så bruker man dem ikke ordentlig. Metodene legger så store restriksjoner på menneskers liv at de ikke blir gjennomført, sier hun.

- Dessuten er det gode holdepunkter for at kvinnens seksuallyst er på det sterkeste like ved eller under eggløsningen, når hun er fruktbar - og med disse metodene er det akkurat da man ikke har lov til å ha samleie, sier Nesheim.

- Det aller sikreste er jo å ikke ha sex i det hele tatt, legger hun til.

Eggets reise

Kvinners menstruasjonssyklus varer i rundt 28 dager.

I en normal syklus løsner et egg fra en av de to eggstokkene. Dette egget legger ut på en reise gjennom egglederne og ned i livmoren.

Hvis egget ikke blir befruktet etter at det har forlatt eggstokken, blir det absorbert av kroppen eller skilt ut under menstruasjonen.

Egget kan befruktes fra det øyeblikket det forlater eggstokken inntil det har passert den ytre tredjedelen av en eggleder.

Slim

Såkalte sikre perioder kan identifiseres ved å observere kroppens signaler og regne ut når disse fruktbare dagene finner sted.

Slimet i livmorhalskanalen endrer seg ved eggløsningen, noe kvinnen selv kan observere. Livmorhalsen, som er inngangen til livmoren, er omtrent 2,5 cm lang og forbinder vagina og livmor.

Slimet kan undersøkes ved å bruke en finger. Dersom det er tynt, elastisk, klart og vann-aktig (som eggehvite), vil eggløsningen skje innen fire dager.

Ubeskyttet samleie bør ikke skje mens slimet ser slik ut, inntil fire dager etter det har blitt tørrere, tykkere i konsistens og mindre i mengde.

Temperatur

Kroppstemperaturen bør måles hver dag før fysisk aktivitet, helst før man står opp.

Temperaturen vil stige med mellom 0,5 til én grad celsius rett etter eggløsningen. Temperaturen forblir høyere helt til starten på neste menstruasjon.

Kroppstemperaturen kan måles med et vanlig termometer, men det finnes også mer avanserte apparater som beregner de sikre periodene for deg.

0,4-0,6 prosent

Konklusjonen i den tyske studien er at kvinnene som utførte metodene korrekt, bare hadde 0,4 - 0,6 prosent uplanlagte graviditeter per år.

For at et prevensjonsmiddel skal sies å være like bra som p-piller må det ha under én prosent uplanlagte graviditeter per år.

Referanse:

P. Frank-Hermann, J. Heil, C. Gnoth, E. Toledo, S. Baur, C. Pyper, E. Jenetzky, T. Strowitzki og G. Freundl; The effectiveness of a fertility awareness based method to avoid pregnancy in relation to a couple’s sexual behaviour during fertile time: a prospective longitudinal study, Human Reproduction, februar 2007; doi: 10.1093/humrep/dem003.

Powered by Labrador CMS