Du har sikkert hørt at menn tenker på sex hvert syvende sekund. Men stemmer det? Mannsforsker Jørgen Lorentzen mener påstanden om at menn er så mye mer snuskete enn kvinner er en moderne myte.
DidrikSøderlindjournalist i forskning.no
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Du har sikkert hørt det, du også: Menn tenker på sex hvert sjuende sekund. Eller hvert femte. Eller tiende, tjuende sekund, hvert tredje minutt eller et annet presist tall.
Tallene betyr ikke så mye: Poenget er at menn tenker på sex så ofte at de knapt rekker å tenke på noe annet.
Dette presenteres gjerne som en sannhet, og det presise tallet (nøyaktig hvert syvende sekund) viser at det ligger årntli’ vitenskap bak.
Det virker jo mye mer vitenskapelig å si at “menn tenker på sex hvert sjuende sekund” enn å si “menn er snuskete i hodene sine”.
Men som så mange ting som “alle” vet, er nok dette en myte.
Kinsey-rapporten
Så hvor kommer myten fra, og hvorfor er den så populær?
Som så mange slike myter er det umulig å si hvor den kommer fra. Ifølge det velrennomerte Urban legends reference page påstår mange at kofferttallene kommer fra Kinsey-rapporten om mannlig seksualitet.
I følge Kinsey-sidene tenker 54 prosent av menn på sex hver dag eller flere ganger om dagen, 43 prosent flere ganger i måneden eller noen ganger i uka, og 4 prosent mindre enn en gang i måneden.
Ikke akkurat hvert syvende sekund, for å si det sånn.
Likevel; myten om at menn tenker koffert hele tiden lever videre. Selv om man kanskje burde begynne å lure på hvordan folk som Beethoven og Proust fikk samlet tankene tilstrekkelig til å få skrevet noe som helst.
Hvis man da ikke kjøper pop-freudianismens påstand om at all mannlig skapende virksomhet er et desperat forsøk på å imponere damene?
Modernitetens fordommer
Hvis en myte slår gjennom, gjør den ofte det fordi den stemmer overens med våre fordommer. Jørgen Lorentzen er postdoktor ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo. Han mener ideen om at menn bare tenker på sex er en moderne myte.
- Sex er en av de viktigste livsfornemmelsene et menneske har, ved siden av det å spise. Så det er logisk at vi tenker mye på sex, men neppe mer enn på mat. Men vi lever i en kultur som er preget av en viktoriansk arv, en verden der lyst er tabuisert og problematisert, sier Lorentzen.
Han mener at selv om menn tenker mye på sex, tenker nok kvinner like mye på sex.
- Dessverre har vi laget en voldsom differensiering av hva kvinner og menn står for. Denne differensieringen har særlig rot i 1700- og det tidlige 1800-tallet, da man var opptatt av å konstruere biologiske skiller mellom kvinne og mann. Kvinner ble produsert som omsorgsfigurer, mødre og madonnaer. Resultatet ble et bilde av kvinner som ikke-seksuelle vesener.
Annonse
Kampen for forplantningen
- Dette mønsteret ble forsterket med darwinismens gjennombrudd. Darwinismen ble veldig opptatt av mannens rolle som den som skulle delta i kampen for tilværelsen for å bringe byttet hjem til kvinnene. Dessuten ble bildet av millioner av sædceller som kjempet om å få befrukte egget, viktig her.
Denne sjablongen med menn som aktive og kvinner som passive ble ytterligere sementert av 1950-tallets biologi, mener Lorentzen.
- Sosiobiologien snakket gjerne om kvinner som kvalitative og menn som kvantitative vesener som bare var ute etter å ligge med flest mulig.
Summen av alt dette er blitt at vår kultur grovt overvurderer menns driftsliv og undervurderer kvinners. Men bildet har endret seg. Lorentzen peker på forskeren Shere Hites berømte rapport om kvinners seksualitet fra 1976 som en faktor.
Moro på egen hånd
- Hite-rapporten sjokkerte mange med sine beretninger om kvinner som masturberte og hygget seg på egen hånd. Og ser man undersøkelser om seksualitet som gjøres nå i dag, er det ikke særlig store forskjeller mellom kjønnene når det gjelder seksualitet og fantasiliv, mener Lorentzen.
Forskeren peker på en ny tendens der man nærmest snur rollene når avisene skriver om seksualitet.
- Når man skriver om menns seksualitet, er det gjerne i forbindelse med noe tvilsomt, som at menn er horekunder, mens kvinners bruk av dildoer bejubles. Dette har gått så langt som at mange unge gutter nærmest får inntrykket om at det bare er homofile menn som har god og positiv sex, mens den mannlige, heterofile seksualiteten nærmest er fraværende. Det er jo veldig synd, siden god sex er viktig.
-Ja, man kan nesten si at sex er en forutsetning for menneskerartens fremtid?
- Ja, og ikke minst en forutsetning for et godt liv.