Hvis kjæresten kommer hjem og sier at han har fått en kjønnssykdom fra et toalett, skal man nok først og fremst spørre hva han har gjort på det toalettet, sier klinisk førsteamanuensis Christian Vestergaard. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock, NTB scanpix)

Spør en forsker: Kan jeg få klamydia fra toalettsetet?

Klamydia, herpes, kjønnsvorter... Det finnes mange kjønnssykdommer og like mange myter om hvordan de sprer seg. Er det hold i noen av dem? 

Fakta

Hvert år blir flere tusen dansker smittet med seksuelt overførte sykdommer. Klamydia er mest utbredt blant heteroseksuelle, men menn som har sex med menn, er mest utsatt – de er mer utsatt for alvorlige kjønnssykdommer som syfilis og HIV. Nesten 300 mennesker i Danmark blir testet positive for HIV årlig.

Klamydia er uten sammenligning den mest utbredte bakterielle kjønnssykdommen i Danmark. Sykdommen smitter ved ubeskyttet samleie og kan behandles med antibiotika, men mange av de som har sykdommen, merker ikke noen symptomer.

Du kan få klamydia på mange måter: fra en god venn, en hyggelig kollega og den søte jenta du nettopp har møtt på dansegulvet. Med henne øverst, ham øverst, liggende, stående og på tvers.

Men kan vi også bli smittet på toalettet? En leser spør:

«Jeg er veldig glad i kjæresten min og kunne aldri finne på å være utro mot ham. Det ville være forferdelig å få en kjønnssykdom – for da ville han jo selvfølgelig tro jeg hadde vært sammen med noen andre. Kan dere ikke gjennomgå de forskjellige sykdommene og risikoen for å få dem for eksempel fra et toalettsete?» 

I det gode parforholdets navn går vi derfor igjennom de mest utbredte mytene om kjønnssykdommer og smitte her.

– Du må ha sex for å få en kjønnssykdom

Førsteamanuensis og overlege Carsten Sand fra institutt for klinisk medisin ved Bispebjerg Hospital svarer kategorisk på spørsmålet:

–Er det mulig å få en kjønnssykdom uten å ha hatt sex?

– Nei, det er det ikke. Hvis noen har en kjønnssykdom, så har vedkommende hatt seksuelt samvær med noen. Slik er det bare.

Det er altså det korte svaret: Hvis kjæresten kommer hjem og sier at han eller hun har fått klamydia fra et toalettsete, bør du være skeptisk.

Vil du ha det lange svaret, kan du lese videre. For det er faktisk – i teorien – mulig at en kjønnssykdom kan smitte uten samleie.

Fikk syfilis – men ikke fra kloakken

Tine Vestergaard, som er overlege ved Odense Universitetssykehus i Danmark, forteller at hun ofte møter tvilsomme forklaringer fra pasienter med kjønnssykdommer:

– Vi får mange merkelige beskrivelser av hvor disse sykdommene kommer fra. Det gjelder blant annet biseksuelle menn som har fått syfilis og som får et forklaringsproblem til kona.

Syfilis er veldig sjelden hos kvinner, mens det er en epidemi blant menn som har sex med menn. Det er derfor høyst sannsynelig at menn har vært i nærkontakt med en mann om de er rammet av denne høyst ubehagelige og mulig livstruende sykdommen.

– Vi fikk en gang en henvendelse fra en kloakkarbeider som hadde syfilis. Han hadde fortalt sin kone at han fikk den fra å jobbe i kloakken. I et slikt tilfelle må vi korrigere, for det er helt på jordet, forteller Vestergaard.

Her er noen av de mest utbredte smittemytene.

Myte 1: Klamydia fra toalettsetet

En av de mest hardnakkede mytene er: «Jeg må ha fått klamydia fra toalettsetet, for jeg har ikke vært sammen med andre.»

– Er det mulig å få en kjønnssykdom fra et toalettsete?

– Nei, jeg har aldri sett et troverdig eksempel på det. Men med gonoré kan det teoretisk sett ikke helt utelukkes. Da må en veldig syk person sitte på setet før deg, og du må sette deg ned sekundet etter og gni kjønnsdelene mot setet på en måte som ikke er helt naturlig, sier spesialist Uffe Koppelhus fra institutt for klinisk medisin ved Aarhus Universitet.

– I den virkelige verden skjer ikke dette – og absolutt ikke med klamydia, fortsetter Koppelhus.

Det kreves veldig tett kontakt for å bli smittet av kjønnssykdommer. Dette er virus og bakterier som ikke overlever utenfor kroppens miljø.

Myte 2: HIV kan overføres via svette og små rifter på huden

HIV er et av de forskningsfeltene som har fått tildelt mest ressurser, forteller Koppelhus.

– Da HIV kom på 1980-tallet, var det helt nytt at en kjønnssykdom var dødelig. Så det ble det forsket mye på om viruset kunne overleve i spytt, blod, sæd og alle typer væsker. Det ble gjort et enormt arbeid, og derfor vet vi mye om smitteveiene til HIV.

Det viste seg at viruset teoretisk sett kan overleve i inntørket kroppsvæske – som blod og sæd – og være levedyktig i noen timer.

– Så i teorien er det mulig få HIV hvis blod fra en HIV-smittet person finner veien inn i et åpent sår hos en annen person?

– Teoretisk sett er det mulig. Men vår praktiske erfaring er at ingen blir smittet på den måten – blant annet fordi det krever en viss mengde virus for å bli smittet. Vi vet at dette ikke skjer, sier Koppelhus.

HIV smitter ved tett seksuell kontakt eller fra mor til barn, påpeker forskeren, som understreker at han ikke kjenner til et eneste eksempel på smitte ved sosial kontakt.

– Massevis av mennesker, som helsepersonale, var i kontakt med blod, svette og tiss fra HIV-smittede, før forskerne ble oppmerksom på hva det var. Ingen av dem ble smittet.

Myte 3: Kjønnsvorter fra å dele håndkle

Videre til neste myte på listen: Kan kjønnsvorter smitte ved å dele håndkle?

Det er en av de mest seiglivede mytene på området, og det gjelder ikke bare blant «vanlige» mennesker, forteller klinisk førsteamanuensis Christian Vestergaard, som arbeider ved institutt for klinisk medisin ved Aarhus Universitet.

– Denne myten florerer også blant helsepersonell, men jeg synes det virker høyst usannsynlig. Jeg har aldri sett det, sier Vestergaard.

Uffe Koppelhus er enig med Christian Vestergaard i at scenariet er høyst usannsynlig, men ikke helt umulig.

– Jeg har hørt et venninnepar fortelle at kjønnsvorter smittet mellom dem via et håndkle. Kjønnsvorter er jo relativt smittsomt, så det er ikke helt umulig.

IKKE en myte: Små barn kan få kjønnsvorter

Gjerningsmannen bak kjønnsvorter, det mye omdiskuterte HPV-viruset, er vanskelig å hanskes med, forteller Tine Vestergaard. Noen ganger får selv helt små barn den seksuelle typen HPV-virus, selv om det ikke er mistanke om seksuelt misbruk, forteller hun.

– HPV er en enorm virusfamilie med hundrevis av typer, og noen av dem gir vanlige hånd- og fotvorter, som smitter ved for eksempel å gå barføtt i svømmehallen, sier hun.

– Kjønnsvorter er bare en andre type HPV, og noen ganger ser vi altså barn som ikke er seksuelt aktive, og som har denne typen. Det kan være disse små badebassengene i dusjrommet som kan være synderen. Men det er litt søkt; de fleste har nok bare fått det fra moren sin.

Kjønnsvorter kan overføres fra mor til barn, og viruset kan ligge dormant – altså sovende – i opptil tre år etter fødselen, forteller Christian Vestergaard.

– Men det er veldig vanskelig å dokumentere, og problemet med mytene om HPV er at vi ikke egentlig kan avvise noen av dem. Det er veldig vanskelig å bevise hvordan smitten har foregått.

I tillegg til kjønnsvorter og HIV kan også gonoré, herpes og klamydia smitte fra mor til barn. Gonoré og klamydia kan gi den nyfødte en kraftig øyebetennelse, og herpes kan faktisk være dødelig.

Myte 5: Smittet under en gynekologisk undersøkelse

En av de siste mytene på listen handler om et av de stedene som de fleste kvinnene nok kunne håpe på en unnskyldning for å holde seg unna: gynekologstolen. En myte går på at man kan få overført kjønnssykdommer hvis de gynekologiske apparatene ikke er rengjort godt nok.

– Kan det sitte «rester» av en kjønnssykdom på apparatene hos legen?

– Hvis prosedyren er så uhygienisk og ukorrekt at legen i løpet av veldig kort tid bruker instrumenter først på den smittede og da på en ny pasient, så kanskje. Men i Danmark skjer ikke det, er svaret fra Uffe Koppelhus.

– Her er det strenge og helt standardiserte prosedyrer, og selv ved en ukorrekt bruk er det usannsynlig. Men altså, det er biologi, så det er aldri noe som er 100 prosent. 

I en artikkel i Politiken fra 2012 advarte en annen forsker mot at rifter i skjeden kunne øke faren for å få en kjønnssykdom hos gynekologen, men her får Uffe Koppelhus støtte fra Carsten Sand:

– Det kan bare skje i teorien.

Myte 6, 7, 8 og 9: Saunaer, flatlus og tilbakevendende kjønnsvorter

Til slutt tar vi med fire raske svar.

– Kan man få en kjønnssykdom i en sauna ved å sitte på samme benk som en smittet?

– I utgangspunktet nei – det er det samme som med toalettsetet; det er i kategorien dårlig unnskyldning, sier Uffe Koppelhus.

– Kan man få flatlus av å dele håndkle?

– Det er antagelig mulig, men flatlus er nesten en truet dyreart, det vil neppe skje i praksis, mener Koppelhus.

– Kan kjønnsvorter «bryte ut igjen» flere år senere, hvis man har hatt det før?

– Ja, det kan de, og det ser vi noen ganger eksempler på, sier Koppelhus.

– Selv om det ikke er noen synlige kjønnsvorter, kan de altså godt komme tilbake selv om man ikke har vært sammen med en annen.

– Kan man få av herpes å kysse en person med forkjølelsessår?

– Ja, det kan man. Når man får herpesvirus, så har man virus i huden i det området hvor man får små væskefylte blemmer, og mens det er synlig, kan det smitte hvis man kysser. Når det ikke er synlig, kan det heller ikke smitte, sier Koppelhus.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS