Hederlighet slår sex

Mandighet handler ikke om et spennende seksualliv eller å ha draget på damene. Det som betyr noe er å være et hederlig og skikkelig menneske, i følge en omfattende mannsstudie. – Ikke overraskende, mener norsk kjønnsforsker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva er det som gjør menn til ekte menn? Kløft i haken og et sultent blikk, synes å være svaret fra filmskapere i Hollywood, og fra de som lager reklame for barberhøvler. 

Men spør man i stedet 28 000 helt vanlige menn i åtte forskjellige land, får man helt andre svar.

Mandighet handler først og fremst om å være et hederlig menneske, og om ha kontroll over sitt eget liv, i følge den omfattende spørreundersøkelsen.

Studien er publisert i Journal of Sexual Medicine.

Få rambotyper

Undersøkelsen ble foretatt blant et representativt utvalg av menn i alderen 25 til 75 år.

Forskerne hadde laget en liste over forskjellige verdier som kan knyttes til maskulinitet, og ba hver deltaker gradere hva de oppfattet som det viktigste.

Svarene tyder på at rambotypene der ute er en utdøende rase.

Aktiv sexliv

Bare tre prosent av mennene mente for eksempel at et aktivt sexliv er det som i sterkest grad definerer maskulinitet.

Og bare én prosent mente at det å se bra ut og være attraktiv betyr mest.

Skal man tro undersøkelsen, som er utført i Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Spania, Italia, USA, Mexico og Brasil, er det i stedet de indre og mykere verdiene som definerer et skikkelig mannfolk.

Hederlige menn

Hederlighet (“being honorable”) havnet nemlig øverst på lista til hele 33 prosent av mennene.

På en god andreplass kom betydningen av å ha kontroll over sitt eget liv (28 prosent).
Deretter fulgte å være respektert og likt av sine venner (13 prosent), og å ha en bra jobb (10 prosent).

- Studien bryter nok med mange inngrodde myter om menn. Men for meg er funnene ikke overraskende, sier kjønnsforsker Jørgen Lorentzen ved Universitetet i Oslo til forskning.no.

Machofigur

Den nye studien bekrefter nemlig mange av resultatene fra nyere nordiske mannsstudier.

(Foto: Colourbox)

- Det viser seg at menn og kvinner har relativt like verdier. Gode relasjoner til sin partner, barn og familie er viktigere enn det rent seksuelle, sier forskeren.

Likevel registrerer han at mange populærmedier tviholder på mannen som en machofigur.

- Et slik skeivt mannsbilde kan være vanskelig å forholde seg til for menn som ikke har det greit med seg selv. Det kan være lett å gripe til bildene som formidles, sier Lorentzen.

Helse viktigere enn sengekos

I undersøkelsen, som i hovedsak ble utført ved hjelp av telefonintervjuer, skulle mennene også gradere hva de oppfattet som aller viktigst for den totale livskvaliteten.

Igjen var det svært få som satte sengekosen øverst på lista. Bare to prosent svarte at et tilfredsstillende sexliv er det aller viktigste for å ha det bra i livet.

Jørgen Lorentzen, forsker på Universitetet i Oslo.

Heller ikke en god karriere synes å bety så mye. Bare fire prosent mente at dette var det viktigste for å oppnå høy livskvalitet.

God helse

For hva skal man vel med en krevende jobb eller et heftig sexliv, hvis ikke helsa holder? Dette syntes å være resonnementet hos mange av de drøyt 28¨000 mennene som ble spurt.

Nesten en tredel (29 prosent) svarte nemlig at god helse er det som betyr alle mest for å oppleve høy livskvalitet.

Deretter fulgte det å ha et harmonisk familieliv (25 prosent), og å ha gode relasjoner til sin partner (24 prosent).

Ereksjonsproblemer

Menn med ereksjonsproblemer har fått en særlig plass i studien.

I spørreundersøkelsen svarte 16 prosent at de hadde varierende grad av ereksjonssvikt.

Forskerne var nysgjerrige på om slike problemer også ville påvirke synet på maskulinitet og livskvalitet.

Lite avvik

Man kunne jo tenke seg at menn med ereksjonssvikt, i sterkere grad enn andre knytter sexlivet opp mot følelsen av mandighet og livskvalitet. Men slik er det ikke, konkluderer studien.

I omtrent like stor grad som de øvrige mennene, svarte menn med ereksjonsproblemer at redelighet og kontroll over eget liv best definerer maskulinitet, mens et godt parforhold og harmoni i familien er veien til ekte lykke.

Ekte mannfolk?

- Funnene viser at ereksjonssvikt ikke trenger å utgjøre en så stor trussel mot følelsen av maskulinitet og mandighet som mange kanskje tror, skriver forskerne bak studien.

De antyder at den dype fortvilelsen mange menn med slike problemer føler, først og fremst er knyttet til det samme ønsket om et samliv og gode relasjoner til sin partner som andre menn føler.

Impotensspøkelset

Også kjønnsforsker Jørgen Lorentzen ved Universitetet i Oslo mener at synet på potensproblemer er for snevert.

- Det er interessant å se at menn med ereksjonsproblemer i liten grad knytter seksualiteten opp mot oppfatninger rundt maskulinitet og livskvalitet. Dette er et funn som det er viktig å få fram, sier han til forskning.no.

Han sier at selve frykten for impotens og ereksjonssvikt i mange tilfeller kan bidra til nettopp slik problemer.

- At også menn med potensproblemer knytter maskulinitet og livskvalitet til helt andre forhold enn seksualitet, kan kanskje bidra til å redusere angsten for impotensspøkelset, sier Lorentzen.

Powered by Labrador CMS