Dyrisk sexy

Menn med kraftige kjever, markerte kinn og store øyenbryn regnes ofte som sexy - i hvert fall kan ting tyde på at våre forfedre så det slik. Forskere påviser ulikheter i ansiktets utvikling hos unge menn og kvinner, og lurer på om forskjellene kan skyldes seksuell seleksjon.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskjellene på en manns og en kvinnes ansikt er ikke bare et naturlig resultat av størrelsesforskjellen mellom kjønnene, mener en gruppe forskere ved University College i London.

Partiet mellom overleppa og øyenbrynene har en tendens til å være kortere hos menn enn hos kvinner. Vi snakker ikke nå i absolutte størrelser, men i forhold til både hodets totale størrelse, og bredden i samme område.

Dette er altså ikke bare et resultat av menns hoder er større enn kvinners, skriver Eleanor M. Weston og hennes kolleger i en artikkel i PLoS den 13. august.

Gjennom studier av hodeskaller av Homo sapiens og andre menneskearter, samt menneskeaper, mener forskerne å kunne se at unge menns og unge kvinners ansikter vokser forskjellig i perioden rundt puberteten, og at denne forskjellen har utviklet seg over tid, gjennom evolusjon.

Klassisk sexy manneansikt

Resultatet er et ansikt hos moderne menn som er relativt kort mellom munn og panne - et ansikt som fremhever nettopp øyenbrynene, samt kjevens størrelse og kinnenes form - altså et klassisk sexy manneansikt.

Det er ikke overraskende å oppdage at vi, og våre forfedre/mødre har vært tiltrukket av pene ansikter. Det bakenforliggende spørsmålet er selvsagt “hvorfor” det ene er sexy, mens det andre ikke er det. Og hvorfor dette varierer med kjønn.

Forskerne mener nemlig det de ser er et resultat av det vi kaller seksuell seleksjon, og at de dermed har funnet et enkelt matematisk og biologisk mål på hvor attraktivt et ansikt er.

Seksuell seleksjon er mekanismen der mannen/hannen formes av hvilke preferanser kvinnen/hunnen har med hensyn til utseende - og omvendt (Se foregående artikler).

Kvinner former menn - og omvendt

Denne mekanismen ble oppdaget allerede av Darwin, som skrev en egen bok om emnet, “The Descent of Man - and selection in relation to sex”.

Ideen er at det ene kjønnet velger seg partnere fra det andre, ut fra visse kriterier som antas å si noe om hvilke egenskaper den potensielle partneren har - det være seg kroppslig styrke, intelligens, makt, helse, formeringsevne osv.

Boka er stor og tykk, og Darwin henter sine eksempler nesten utelukkende fra dyrenes verden - særlig fra fuglenes. Han nevner imidlertid oss mennesker med noen ord, og trekker fram skjeggvekst (og evt kvinnenes manglende sådanne) som et trekk som muligens kan ha blitt formet eller forsterket gjennom seksuell seleksjon.

Hvorfor er dette sexy?

Hvorfor kvinner mener et manneansikt med stor kjeve og markerte øyenbryn er sexy, blir da et spørsmål om hva et slikt ansikt egentlig signaliserer.

Forfatterne skriver blant annet at store mennesker (les menn) biter hardere enn små mennesker, men at bittstyrken er svakere hos voksne med lange ansikter. Det man trenger, hvis man vil være en optimal biter, er derfor et stort hode med forholdsmessig liten ansiktsdel.

Vi får tro dagens kvinner ikke velger menn ut fra bittets styrke - men det er kanskje fremdeles noe dyrisk sexy over et slikt utseende?

Biometric Evidence that Sexual Selection Has Shaped the Hominin Face av Eleanor M Weston, Adrian E. Friday og Pietro Liò. PloS One, 13. august 2007.

Powered by Labrador CMS