Annonse
Kvinner er mer utsatt for gonoré-smitte, ifølge Folkehelseinstituttet.

Gonoré-trenden fra 2022 fortsetter i 2023, særlig blant unge kvinner

I 2022 var det en sterk økning av gonorétilfeller i Norge, særlig hos unge heteroseksuelle. FHI ber helsetjenestene være på vakt.

Publisert

I løpet av 2022 har det vært en sterk økning av gonorétilfeller i Norge, særlig hos unge heteroseksuelle. FHI ber helsetjenesten være årvåken.

– Gonoré er svært smittsomt. Nå må vi få de unge til å bruke kondom, sier seniorrådgiver Øivind Nilsen i FHI i en pressemelding.

– Særlig bekymringsfull er den sterke økningen av smitte hos unge kvinner. Kvinner smittes lettere og risikerer mer alvorlig sykdom enn menn, sier Nilsen.

Forekomsten av gonoré økte betydelig fra 2010 og fram mot pandemien i 2020, særlig blant menn som har sex med menn, men gikk sterkt ned under pandemien.

I løpet av 2022 har forekomsten økt igjen, særlig fra august, blant unge heteroseksuelle i forbindelse med normal gjenåpning av universiteter og høyskoler, skriver FHI.

Tidobling blant kvinner

Grafen under viser utviklingen til 2022. Den nederste grafen viser utviklingen de siste månedene, inkludert januar 2023. Der har kvinner har passert de to mannlige gruppene i antallet smittede den siste måneden.

Tilfeller av gonoré meldt MSIS 1993-2022 etter diagnoseår, smittemåte og kjønn.
Antallet heteroseksuelle kvinner med gonoré har steget kraftig de siste månedene.

Blant kvinner har antallet gonorétilfeller tidoblet seg på få år, fra 51 tilfeller i 2012 til 499 i 2022.

De fleste som ble meldt smittet i 2022 er i aldersgruppen 20-29 år.

Den bekymringsfulle utviklingen fortsetter i 2023 med 277 nye tilfeller meldt bare i januar. Av disse er 116 tilfeller blant kvinner. Dersom denne utviklingen fortsetter, ligger det an til mer enn 3000 gonorétilfeller i 2023.

Frykter utbrudd blant unge heteroseksuelle

– Gonoré er svært smittsomt. Utbruddspotensialet er betydelig dersom infeksjonen nå etablerer seg blant heteroseksuelle unge, der hyppig partnerbytte og lav kondombruk er utbredt, sier Øivind Nilsen.

– Nå må vi få de unge til å bruke kondom. Husk at det er i møte med en ny eller tilfeldig partner nesten all smitte skjer – bruk alltid kondom da, oppfordrer han.

Hva er gonoré?

  • Gonoré er en bakteriesykdom som smitter gjennom seksuell kontakt via slimhinner i kjønnsorganene, hals eller endetarm. Tiden fra smitte til symptomer er vanligvis én uke. Omtrent halvparten av alle kvinner har ingen symptomer.
  • Infeksjonen behandles med antibiotika. Riktig bruk av antibiotika er svært viktig fordi bakterien lett utvikler resistens.
  • Smitterisikoen ved et ubeskyttet vaginalt samleie med smittet partner er 50-70 prosent for kvinner og 20-30 prosent for menn.
  • De vanligste symptomer hos kvinner er endret utflod, mellomblødninger og smerter i nedre del av magen. Menn får vanligvis symptomer, og da i form av svie ved vannlating og utflod (ofte, men ikke alltid rikelig; “dryppert”) fra urinrøret.
  • Infeksjonen kan utvikle seg til betennelse i eggledere og bekken hos kvinner og bitestikler hos menn. Det kan gi senvirkninger i form av kroniske smerter og sterilitet.
  • Gonoréinfeksjon i hals eller endetarm gir oftest ingen symptomer, eller blir mistolket å ha annen årsak.
  • Ubehandlet gonoré kan være smittsomt i flere måneder.
  • Gonoré kan smitte fra mor til barn under fødsel og gi alvorlig øyeinfeksjon.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS