Vitenskap bak romguide
Kan det være noen som helst fornuft i den skrullete handlingen i Haikerens Guide til Galaksen? Vitenskapsskribent Michael Hanlon tar opp spørsmålet i boka The Science of the Hitchhiker's Guide to the Galaxy.
Filmen Haikerens Guide til Galaksen har premiere i dag. Er du på jakt etter jordnær realisme, er Douglas Adams’ historie neppe noe for deg. Men hendelsene i historien er kanskje ikke så borti natta som de høres ut.
Vitenskapsredaktør i the Daily Mail, Michael Hanlon, har tatt for seg alt fra parallelle universer til meninga med livet i boka The Science of the Hitchhiker’s Guide to the Galaxy.
Verket gir ikke akkurat noe konkret svar på om tidsreiser og teleportering noen gang kommer til å bli virkelighet, men du får en god del lettlest filosofering rundt science-biten av science fiction.
Fjoll og fakta
- Haikerens Guide til Galaksen er en komedie. Mye av vitenskapen i historien er åpenbart helt på viddene, og det med fullt overlegg, skriver Hanlon i innledningen.
- Men likevel flyter fortellinga over av ordentlig vitenskap og teknologi.
Dagens fysikere leker faktisk stadig med tanken på virkelige tidsreiser. Kvantefysikken har åpnet en slags mulighet for teleportører, og flere teorier tilsier at det faktisk kan finnes parallelle universer utenfor vår verdens grenser.
Hanlon tar opp muligheter og usannsynligheter ved disse, og en rekke andre temaer fra historien til Douglas. Han sammenligner språkmektige fisker med dagens dataoversettelsesteknologi, og er inne på både det ultimate spørsmålet og det endelige svaret.
Guddommelig filosofi
- Men som alle enere innen science fiction, er Haikerens Guide til Galaksen like mye om filosofi som om vitenskap, skriver Hanlon.
Det gjelder nok litt for boka til Hanlon også. Og det er vel nesten uunngåelig. For hvordan skal man kunne skrive om teleportering, uten å diskutere hvorvidt det virkelig er deg som har flyttet deg, eller om det rett og slett har oppstått en perfekt kopi av deg på den andre sida?
Det blir ikke lettere etter en svipptur innom det vanskelige spørsmålet om Guds eksistens. Og det faktum at jorda ser ut til å være et mistenkelig perfekt sted for liv.
- Kanskje det er noe muffens? funderer Hanlon.
- Kanskje det finnes en gud, men at han bare tuller. I så fall har vi muligens en unnskyldning til gode.
Michael Hanlon
The Science of the Hitchhiker’s Guide to the Galaxy
Macmillan 2005
195 sider
ISBN: 1-4039-4577-2
Lenke:
Macmillan Science: The Science of the Hitchhiker’s Guide to the Galaxy