Annonse

Lilla slør rundt Titan

Cassini-Huygens har tatt en nærmere titt på Saturns største måne Titan, hvor europeiske Huygens skal lande 14. januar 2005. Månen ser ut som en mykt lysende sfære.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De nye bildene viser to tynne slør høyt oppe i Titans atmosfære.

"Dette bildet av Titan kom fra Cassini 2. juli."


 

Forskere bak romferden sier at observasjoner som dette hjelper dem med å forstå hvordan den tykke atmosfæren rundt månen blir dannet.

Hva befinner seg under atmosfæren?

Cassini skal slippe Huygens ned på enn 22 dagers tur mot Titan i desember. Dette er en ytterst farefull ferd, for det er ingen som vet hva som venter romsonden når den prøver seg på en landing.

Årsaken er at Titans tykke atmosfære hindrer oss i å se overflaten. Forskerne tror kanskje at månen har sjøer med hydrokarboner.

Den 26. oktober kommer Cassini-Huygens til å fly forbi Titan enda en gang - 30 ganger nærmere enn passeringen som fant sted 2. juli da dette bildet ble tatt.

Organiske molekyler

Vi vet ennå ikke hvorfor det ligger mørke lag som ser ut som dis i Titans atmosfære, men forskerne bak romferden tror de ligger så høyt som 400 kilometer over overflaten, hvor ultrafiolett lys bryter ned metan- og nitrogenmolekyler.

De tror også at produktene av denne prosessen danner langt mer sammensatte organiske molekyler med karbon, hydrogen og nitrogen - som kan kombineres slik at de danner små partikler som ser ut som dis.

Grunnen til at forskerne er ivrige etter å forstå Titans atmosfære, er at de tror den ligner på Jordas atmosfære for rundt fire milliarder år siden.

Kanskje er kjemien som skjer på Titan i dag noe av den samme som la forholdene til rette for liv på Jorda.

Falsk lilla

Bare det nederste lilla laget er 120 kilometer tykt. Bildet er tatt med et filter som er følsomt overfor ultrafiolett lys. De dislignende lagene har fått en falsk lilla farge for å fremheve dem.

Ferden med Cassini-Huygens er et samarbeid mellom den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA, den europeiske romfartsorganisasjonen ESA, og den italienske romfartsorganisasjonen ISA.

Lenker:

ESA: Purple haze around Titan
NASA: Cassini-Huygens
Jet Propulsion Laboratory: Cassini-Huygens
Cassini imaging team: Ciclops
ESA: Cassini-Huygens

Powered by Labrador CMS