Venter i spenning på data fra Huygens

De første signalene fra romsonden «Huygens» er plukket opp av Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA. Sonden steg ned på Saturn-månen Titan fredag formiddag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er ikke mulig å hente data fra dette signalet, men det bekrefter at Huygens har skrudd seg på som den skulle og sender data til «Cassini» på sin vei ned mot overflaten, sa Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo til NTB da det ble kjent at signalet var plukket opp.

Huygens ferd mot den største av Saturns måner har vært planlagt siden tidlig på 1980-tallet, og startet i 1997. Etter over sju år underveis er moderskipet Cassini framme ved Saturn, planeten med de karakteristiske ringene.

Inn i atmosfæren

I desember slapp Cassini løs sonden Huygens, oppkalt etter den nederlandske vitenskapsmannen Christian Huygens, mannen som oppdaget Saturns ringer, og etter tre uker underveis er den fredag framme ved Titan.

Sonden møtte atmosfæren klokka 10.06 norsk tid. Bakkekontakt var ventet klokka 12.27, og de første dataene skal sendes jorden klokka 15.07. Men Titan er et stykke unna. Dersom sonden fungerer og har overlevd nedstigningen, får romforskerne ikke vite om det før de første radiosignalene etter landingen er ventet inn 67 minutter seinere, klokka 16.14. En kunngjøring fra ESA er ventet klokka 17.15.

Spenning

Det er knyttet stor spenning til hva som vil møte «Huygens» på Titan. Om sonden lander på is av metan, på stein eller i en sjø av kjemiske forbindelser, er ikke kjent.

Forskerne er spesielt interessert i Saturn-månen fordi den antakelig ligner Jorden slik vår planet var for 3,8 milliarder år siden, da liv først oppsto. Som Jordens atmosfære gjorde på dette tidspunktet, består Titan-atmosfæren for det meste av nitrogen, men også metan og andre kjemiske stoffer.

(NTB)

Powered by Labrador CMS