Annonse

Femdobbel storm møtte Huygens på Titan

Den europeiske romsonden Huygens ble møtt av vinder på fem ganger storms styrke under landingen på Titan.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

14. januar landet den europeiske romsonden Huygens på Saturn største måne Titan. Den eneste månen i solsystemet med atmosfære har forundret forskerne i årevis, og landingen var imøtesett med stor spenning.

De første bildene viste en ugjestmild, frosset verden bestående av vannis og metan. Mer enn 474 megabit med ulike data ble overført i løpet av de tre timer lange landingen, og forskerne har materiale til å forske på i årevis.

120 meter i sekundet

Nå, fire uker senere, er et av analysearbeidene ferdig. Det forteller hvilke vindhastigheter som møtte det lille romskipet på vei ned mot kjempemånen.

Disse opplysningene skulle egentlig kommet før, men problemer med dataoverføring mellom Huygens og moderfartøyet Cassini førte til at man måtte anvende observasjonsdata fra radioteleskoper på jorda for å finne ut av det.

Aller øverst i atmosfæren, i 120 kilometers høyde, blåste det vinder med en hastighet på 430 kilometer i timen. Det tilsvarer 120 meter i sekundet. Meteorologene kaller det storm her på jorda når det blåser rundt 25 meter i sekundet.

Huttetu

- Målingene bekrefter inntrykkene man fikk fra andre data under landingen, som indikerte at Huygens hadde en god del avdrift til å begynne med, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard til NTB.

Det foreligger ingen planer om å sende mennesker til Titan, og hvem ville vel ha lyst til å besøke et så kaldt og forblåst sted? Selv om vinden er betydelig spakere på overflaten av Titan (laber bris) skal det hardhauser til for å hanskes de 170 minusgradene som Huygens har registrert der.

(NTB)

Powered by Labrador CMS