Kartlagt romsøppel i bane rundt jorda. (Bilde: NASA Orbital Debris Program Office, photo gallery)

Skal samarbeide om kartlegging av romsøppel

Biter av gamle satellitter, raketter og annet romskrot skaper store problemer for romfartsorganisasjonene. Nå skal det samarbeides for å få bedre oversikt.

Biter av gamle satellitter, raketter og annet romskrot skaper store problemer for romfartsorganisasjonene. Nå skal det samarbeides for å få bedre oversikt.

Romsøppel er en trussel for romfarten. Hundretusenvis av små og store rester fra menneskelig aktivitet i rommet går i bane rundt jorden.

Det er svært viktig å overvåke dette søppelet. Hvis vi ikke vet hvor søppelet er, kan en bit krasje inn i en annen satellitt, et romfartøy eller den internasjonale romstasjonen. Da kan hundrevis av millioner kroner forsvinne rett ut av vinduet på grunn av noe uheldig plassert søppel.

I verste fall kan astronauter miste livet på grunn av romsøppel, og forskere vurderer om søppelet kan fjernes.

Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA har også rapportert at romfartøyene må styre unna romsøppel oftere enn før. Nå gjør de fire til seks slike manøvre i året, og antallet stiger.

Nå har ESA og U.S. Strategic Command undertegnet en samarbeidsavtale om å utveksle informasjon om romsøppel. U.S. Strategic Command (STRATCOM) har ansvaret for USAs militære affærer i verdensrommet.

Forskjellige områder hvor sattelitter går i bane rundt jorda. (Foto: (Bilde: Rrakanishu/Creative commons))

Forskjellige baner

ESA selv mener naturlig nok at denne samarbeidsavtalen vil gjøre det lettere å unngå framtidige kollisjoner.

– Vi får mer informasjon om den lave jordbanen, et område med svært mye skrot. Vi kommer også til å ha flere operasjoner i dette området, sier Jean-Jacques Dordain, direktør i ESA, i en pressemelding.

ESA er veldig opptatt av å få raske svar når de spør om informasjon.

– Det kan være svært knapt med tid i noen scenarioer. Hvis en oppskytning går i lavere bane enn planlagt eller vi plutselig mister kontakten, må vi gjennom færre formaliteter og kan få dataen vi trenger på kortere tid.

ISS. (Foto: Paolo Nespoli/ESA/NASA)

Romstasjonen måtte flytte på seg

Den 27. oktober, bare noen dager siden, måtte Den internasjonale romstasjonen gjøre en manøver for å unnslippe romsøppel.

Ved å bruke litt skyvekraft fra romfartøyet Georges Lemaître ATV, ble hele ISS’ masse på 450 tonn dyttet noen meter for å gjøre en ørliten baneendring, og dermed unngå romsøppelet.

Skrekkscenariet er en prosess som kalles Kessler-syndromet. Denne effekten ble blant annet dramatisert i filmen Gravity fra 2013. Hvis litt romskrot krasjer inn i annet romskrot, kan dette starte en kjedereaksjon som sprer ødeleggende biter i mage retninger.

En slik kjedereaksjon ville gjort det vanskelig å bruke noen av jordbanehøydene, siden banene ville vært stappfulle av romsøppel. 

Referanser:

ESA - ATV-5 pushes Station away from space debris

ESA - Steering ESA satellites clear of space debris

 

Powered by Labrador CMS