Mistet kontakt med miljøovervåker

Den staute og utholdende Envisat har av foreløpig ukjente grunner sluttet å sende bilder og andre data fra verdensrommet til forskerne.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Envisat, den største europeiske jordobservasjonssatellitten. Ill.: ESA.

Envisat

Forberedelsene startet allerede i 1990.
Satellitten veier 8211 kilo og er 26 meter lang.

Går i en høyde på rundt 800 kilometer. Omløpstiden er 101 minutter, og banen tar Envisat nesten rett over jordas poler.

På denne måten kan Envisatfotografere alle områder på jorda etterhvert som den snurrer rundt under satellitten - også Norge.

Rundt 2000 forskningspublikasjoner er  gitt ut basert på data fra satellitten.

Kilder: ESA, Norsk Romsenter, forskning.no

ESAs kontrollsenter jobber på spreng for å gjenopprette kontakten med den aldrende kjempen, som virkelig er en satelittsværing med  sin størrelse tilsvarende en jernbanevogn.

Se Envisat-bilder av landjorda (ESA)

Nå har riktignok Envisat holdt koken dobbelt så lenge som forventet, etter oppskytingen i 2002, og har gjort mer enn 50 000 passeringer rundt jorda.

- Begynner å haste

Envisat er verdens største satellitt for jordobservasjon.

Den har sørget for kontinuerlig overvåkning av både atmosfæren, landområder, havene og isen, og gitt forskerne presise mål på klimaendringer.

Se Envisat-bilder av islagte områder (ESA)

Sentinel-3 utvikles av ESA for å kunne måle topgrafi, temperaturer og farger på både havet og landjorda. (Foto: (Illustrasjon: ESA/Huart))

Til tross for allerede lang fartstid, håper den europeiske romfartsorganisasjonen at Envisat skal beholde livsgnisten i hvert fall til den første satellitten blant arvtakerne i Senitel-programmet tar over i 2013.

- Avbruddet i datafordendelser fra Envisat viser at det begynner å haste med oppskytingen av Senitel-satellittene, som etter planen skal erstatte Envisat.

Det sier sjefen for ESAs programmer for jordobservasjon,Volker Liebig.

Fortsatt i stabil bane

Det var tidligere denne måneden, 8. april, at ESA fikk de første tegn på at noe var galt med Envisat, skriver romfartsorganisasjonen i en nyhetsmelding på egen nettside.

Se Envisat-bilder av havområder (ESA)

Da sviktet komunikasjonen med kontrollsentralen på bakken, og forskerne fikk ingen data mens satellitten passerte over Kiruna nord i Sverige.

Ariane 5-raketten med ENVISAT rulles ut til rampen på ESAs oppskytningssenter ved Kourou i Fransk Guyana i 2002. (Foto: ESA)

Siden da har en gruppe eksperter forsøkt å gjenopprette kontakten. De har fått bekreftet at Envisat fortsatt trafikkerer stabilt i bane rundt jorda, men kontakten lar vente på seg.

Les mer:

ESA: Envisat feiret nylig 10 år i tjeneste

ESA: Envisat services interrupted

Powered by Labrador CMS