Vellykket oppskyting av ny europeisk rakett

Bæreraketten Vega ble mandag skutt opp for første gang. Alt gikk bra på jomfruturen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den europeiske bæreraketten Vega ble for første gang skutt opp fra Fransk Guyana mandag. (Foto: ESA/CNES/Arianespace/Optique Video du CSG)
Den europeiske bæreraketten Vega ble for første gang skutt opp fra Fransk Guyana mandag. (Foto: ESA/CNES/Arianespace/Optique Video du CSG)

Vega er en europeisk rakett som skal brukes til å løfte satellitter opp i verdensrommet. Mandagens oppskyting foregikk fra den europeiske rombasen i Kourou i Fransk Guyana i Sør-Amerika.

Hele ni satellitter ble fraktet opp i bane rundt jorda på den 81 minutter lange turen.

Vega er nå klar til operere sammen med de tyngre Ariane 5- og Sojus-rakettene, går det fram av en pressemelding fra den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

Lette satellitter

Siden Vega er lettere enn de andre europeiske bærerakettene er den velegnet for mindre satellitter av ulike typer.

Utviklingen av raketten startet i 2003.

I fjor ble en russiskutviklet Sojus-rakett for første gang skutt opp fra den europeiske rombasen i Fransk Guyana. Tidligere hadde Sojus kun blitt skutt opp fra baser i Russland og Kasakhstan.

Det europeiske romsamarbeidet omfatter nå et bredt spekter av bæreraketter, fra Ariane 5, beregnet på tunge løft, til mellomstore Sojus og lette Vega.

- Suksess

Norge er et aktivt medlem av ESA. Viseadministrerende direktør Geir Hovmork ved Norsk Romsenter var i Fransk Guyana da Vega ble sendt opp.

- Oppskytingen var absolutt en suksess, sier han på nettsidene til Norsk Romsenter.

Hovmork sier at Vega dekker et behov i markedet for oppskytning av satellitter og gjør Europa mindre avhengige av andre.

Vega har fire trinn, der de tre første bruker fast brensel og det siste bruker flytende drivstoff.

Den 30 meter høye raketten er oppkalt etter Vega i stjernebildet Lyren, den nest mest lyssterke stjerna på den nordlige halvkule.

Se video av oppskytingen her:

(video: SpaceVidsNet)

Forsidebildet viser oppskyting av Vega. Foto: ESA - M. Pedoussaut.

Powered by Labrador CMS