Annonse

Satellittbilder viser vold i Burma

Satellittbilder av Burma viser ødelagte landsbyer, avsvidde hus og voksende militærleirer. Dermed bekrefter de øyenvitnebeskrivelser som forteller om brudd på menneskerettighetene i disse områdene.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Dette bildet fra 24. juni 2007 viser flere branntomter, antagelig restene etter en bosetning som skal ha blitt angrepet i april samme år."

Det finnes mange øyenvitnerapporter om en rekke overgrep som den burmesiske militærjuntaen skal ha begått overfor befolkningen i Burma.

Taktikkene skal spenne fra tvangsflytting av minoriteter og ødeleggelse av landsbyer til bombeangrep for å skremme bønder som prøver å dyrke jorda.

Nå har forskere knyttet til American Association for the Advancement of Science (AAAS) brukt detaljerte satellittbilder av landområder i Burma for å lete etter spor som kan bekrefte disse øyenvitnerapportene.

Det har de også funnet, i følge ei pressemelding fra AAAS.

Til tross for at ødeleggelsene ofte kan være vanskelig å se i den raskt voksende vegetasjonen, finnes det umisskjennelige merker i landskapet.

Dermed kan det altså se ut som om høyteknologi kan bli et viktig instrument for å avdekke menneskerettighetsbrudd.

Fant spor

Lars Bromley, leder for AAAS Geospatial Technologies and Human Rights, har jobbet sammen med tre menneskerettighetsorganisasjoner i Burma, sier pressemeldinga.

Gruppene bidro med beskrivelser av over 70 brudd på menneskerettighetene som skal ha skjedd i ulike regioner fra midten av 2006 til tidlig i 2007.

31 av disse kunne knyttes til kjente geografiske holdepunkter, så forskerne kunne analysere satellittbilder fra de aktuelle områdene. I mange tilfeller hadde de anledning til å sammenligne bilder fra tida både før og etter de rapporterte overgrepene.

Og letingen gav altså resultater. I 25 av de 31 undersøkte områdene fant Bromley fysiske spor etter ødeleggelser.

"Bildet til venstre, tatt 5. mai 2004, viser en liten bosetning. Til høyre er samme sted 23. februar 2007. Nå er alle strukturene borte. Dette stemmer overens med opplysninger om et angrep i dette området i desember 2006."


 

- 18 av stedene hadde spor som stemte overens med ødelagte eller skadede landsbyer. Vi fant beviser for utvidede militærleirer på fire andre lokasjoner, samt flerfoldige mulige flyttede landsbyer, sier Bromley i pressemeldinga.

Utfordrende terreng

Dette er ikke første gangen AAAS-forskere har benyttet satellittbilder til å dokumentere brudd på menneskerettighetene. Den samme teknologien er også blitt brukt for å vurdere ødeleggelser i både Darfur og Zimbabwe.

Analysene av bildene fra Burma bød imidlertid på andre utfordringer enn i de to andre prosjektene, sier Bromley.

- Fysiske spor etter de rapporterte angrepene på sivile kan noen ganger være beskjedne i forhold til de dramatiske ødeleggelsene vi så i Darfur eller Zimbabwe.

- Dette er også et frodig økosystem hvor et brent område fort kan gro igjen med planter, og skyer eller terrenget ofte skygger for satellittobservasjoner.

- I tillegg er kartene over området ofte flere tiår gamle, og navnene på landsbyene står med “utenlandske” stavemåter som ikke brukes av organisasjonene eller lokalbefolkningen, sier Bromley.

"Bildene viser en militærleir. Til venstre ser vi området 11. november 2000, mens fotoet til høyre viser samme sted 13. desember 2006. Bildene stemmer godt med rapporter fra menneskerettighetsgruppa Free Burma Rangers, som fortalte om stor vekst i leiren i 2006."


 

Teknologi og menneskerettigheter

Bromley fortsetter med analysearbeidet, og mener at også flere forskere bør gjøre lignende undersøkelser, slik at man kan utelukke eventuelle andre forklaringer på de ødelagte landsbyene.

Han oppfordrer også organisasjoner og andre aktører til å bidra i analyseprosessen. På den måten kan kanskje satellittobservasjoner bli viktige redskaper i kampen mot overgrep.

Det tror i hvert fall Mona Younis, leder for AAAS Science and Human Rights Program.

- Dette er et fremragende eksempel på hvordan naturvitenskap og teknologi kan brukes til å avsløre brudd på menneskerettighetene, sier hun.

Powered by Labrador CMS