Studenter lager framtidssatellitt

UiO-studenter skal bygge en satellitt for romværtjenester. Resultatet kan ha stor betydning for satellittbaserte navigasjons- og kommunikasjonssystemer.

Cubestar-satelitten. (Foto: Yvonne Rinne, UiO)
Cubestar-satelitten. (Foto: Yvonne Rinne, UiO)

Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo skrev onsdag denne uken under en kontrakt med Nasjonalt senter for romrelatert opplæring (NAROM) om utvikling og oppskyting av studentsatellitten CubeSTAR.

– Vi går inn i dette prosjektet av flere grunner, sier professor i romfysikk, Jøran Moen. For det første gir det oss muligheter for å tilby studentene prosjekter innen avansert romteknologi.

– Dessuten vil vi få testet ut et nytt eksperiment for høyoppløselig målinger av elektrontetthet.

– I tillegg krever prosjektet kompetanse på mange områder og gir teknologiske utfordringer som vi vil løse i samarbeid med Institutt for informatikk, SINTEF og romindustrien. Dette gjør at vi samlet sett vil etablere en solid basis for teknologideltagelse i fremtidige prosjekter innen europeisk romfart.

Studenter på reisefot

Førsteamanuensis i elektronikk, Torfinn Lindem, forteller om stor interesse blant studenter for å delta i CubeSTAR. Både bachelor- og masterstudenter er med i prosjektet.

Masterstudentene fungerer som gruppeledere og får dermed ledererfaring som en bonus. Studentene har en unik mulighet til å samle praktisk erfaring fra et forsknings- og utviklingsprosjekt.

Seks studenter har allerede vært på Andøya og bygget mottaksstasjon for satellittsignaler, to deltok på konferanse i Glasgow i høst mens andre testet utstyr ved ESTEC-laboratoriet i Nederland.

– Litt av ideen med dette prosjektet er å sende studenter, også helt ferske, ut i verden for å lære romteknologi, forteller Lindem.

Fornøyde rakettoppskytere: Fra venstre: Karina Ibanez, Jøran Moen, Torfinn Lindem og Elvira Mulyukova. (Foto: Yvonne Rinne, UiO)
Fornøyde rakettoppskytere: Fra venstre: Karina Ibanez, Jøran Moen, Torfinn Lindem og Elvira Mulyukova. (Foto: Yvonne Rinne, UiO)

Karina Ibanez er en av de ivrige prosjektdeltakerne. Forrige semester tilbrakte hun på Svalbard hvor hun tok emner innen romfysikk.

– Og så fikk jeg lov til å styre den store EISCAT-radaren! forteller hun. I masteroppgaven skal Ibanez bruke data fra denne radaren på Svalbard i en forstudie på hva CubeSTAR kommer til å måle.

Elvira Mulyukova er bachelor-student og deltaker i gruppen som studerer satellittens bane, rotasjon og lignende.

– Jeg føler meg veldig heldig, dette er så gøy, sier Elvira.

Fra rakett til satellitt

Vakkert, men trøblete for fly- og båttrafikk i nord. Nordlys over Ny-Ålesund på Svalbard. (Foto: Yvonne Rinne, UiO)
Vakkert, men trøblete for fly- og båttrafikk i nord. Nordlys over Ny-Ålesund på Svalbard. (Foto: Yvonne Rinne, UiO)

Visjonen for CubeSTAR er å utvikle et nytt konsept for satellittmåling av romvær. Ett av eksperimentene om bord på nordlysraketten ICI-2, som ble skutt opp fra Ny-Ålesund 5. desember, videreføres i CubeSTAR-satellitten.

Når nordlyset flammer over himmelen kan forstyrrelsene skape radiotaushet for flytrafikken og opptil 100 meters unøyaktighet i GPS-systemet.

Forstyrrelsene skyldes variasjoner i elektrontettheten i atmosfæren. CubeSTAR vil måle finstrukturene i elektronskyene og forbedre oppløsningen 2000 ganger, fra dagens sju kilometer ned til meternivå.

– Det vi gjør nå legger grunnlaget for framtidens kommersielle romvær-varsling, sier Jøran Moen.

– Vi tror denne type overvåkning i framtiden vil skje ved bruk av mange bittesmå satellitter, som CubeSTAR, istedenfor dagens få, store enheter, avslutter han.

Powered by Labrador CMS