UiO-studenter skal bygge en satellitt for romværtjenester. Resultatet kan ha stor betydning for satellittbaserte navigasjons- og kommunikasjonssystemer.
Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo skrev onsdag denne uken under en kontrakt med Nasjonalt senter for romrelatert opplæring (NAROM) om utvikling og oppskyting av studentsatellitten CubeSTAR.
– Vi går inn i dette prosjektet av flere grunner, sier professor i romfysikk, Jøran Moen. For det første gir det oss muligheter for å tilby studentene prosjekter innen avansert romteknologi.
– Dessuten vil vi få testet ut et nytt eksperiment for høyoppløselig målinger av elektrontetthet.
– I tillegg krever prosjektet kompetanse på mange områder og gir teknologiske utfordringer som vi vil løse i samarbeid med Institutt for informatikk, SINTEF og romindustrien. Dette gjør at vi samlet sett vil etablere en solid basis for teknologideltagelse i fremtidige prosjekter innen europeisk romfart.
Studenter på reisefot
Førsteamanuensis i elektronikk, Torfinn Lindem, forteller om stor interesse blant studenter for å delta i CubeSTAR. Både bachelor- og masterstudenter er med i prosjektet.
Masterstudentene fungerer som gruppeledere og får dermed ledererfaring som en bonus. Studentene har en unik mulighet til å samle praktisk erfaring fra et forsknings- og utviklingsprosjekt.
Seks studenter har allerede vært på Andøya og bygget mottaksstasjon for satellittsignaler, to deltok på konferanse i Glasgow i høst mens andre testet utstyr ved ESTEC-laboratoriet i Nederland.
– Litt av ideen med dette prosjektet er å sende studenter, også helt ferske, ut i verden for å lære romteknologi, forteller Lindem.
Karina Ibanez er en av de ivrige prosjektdeltakerne. Forrige semester tilbrakte hun på Svalbard hvor hun tok emner innen romfysikk.
– Og så fikk jeg lov til å styre den store EISCAT-radaren! forteller hun. I masteroppgaven skal Ibanez bruke data fra denne radaren på Svalbard i en forstudie på hva CubeSTAR kommer til å måle.
Elvira Mulyukova er bachelor-student og deltaker i gruppen som studerer satellittens bane, rotasjon og lignende.
– Jeg føler meg veldig heldig, dette er så gøy, sier Elvira.
Fra rakett til satellitt
Visjonen for CubeSTAR er å utvikle et nytt konsept for satellittmåling av romvær. Ett av eksperimentene om bord på nordlysraketten ICI-2, som ble skutt opp fra Ny-Ålesund 5. desember, videreføres i CubeSTAR-satellitten.
Når nordlyset flammer over himmelen kan forstyrrelsene skape radiotaushet for flytrafikken og opptil 100 meters unøyaktighet i GPS-systemet.
Forstyrrelsene skyldes variasjoner i elektrontettheten i atmosfæren. CubeSTAR vil måle finstrukturene i elektronskyene og forbedre oppløsningen 2000 ganger, fra dagens sju kilometer ned til meternivå.
Annonse
– Det vi gjør nå legger grunnlaget for framtidens kommersielle romvær-varsling, sier Jøran Moen.
– Vi tror denne type overvåkning i framtiden vil skje ved bruk av mange bittesmå satellitter, som CubeSTAR, istedenfor dagens få, store enheter, avslutter han.