Sverige fikk for få måneder siden nye pengesedler der Astrid Lindgren, skaperen av Pippi Langstrømpe, fikk pryde 20-kronerseddelen. Men stadig mindre av pengebruken i Sverige er kontanter. (TT/NTB Scanpix)

Verdens første kontantløse land?

Naboene våre i Sverige kan bli første samfunn i verden som ikke bruker sedler og mynter. 

I år 1661 var den svenske sentralbanken i Stockholm aller først i Europa med å utgi i pengesedler.

Nå kan det være et tidsspørsmål når Sverige blir først i verden med å droppe kontanter og bare bruke kontopenger.

Bare 2 prosent kontanter

I Sverige har det i flere år mange steder vært umulig å kjøpe noe slikt som en bussbillett med kontanter.

Ifølge den svenske Riksbanken utgjorde kontantbetaling i fjor bare to prosent av alle betalinger som ble utført i nabolandet. Riksbanken venter at dette vil synke til 0,5 prosent i år 2020, ifølge den svenske nettavisa forskning.se.

I Norge ble 18 prosent av handelen i dagligvarebutikker i 2014 betalt med kontanter, ifølge en rapport laget for NHO Reiseliv. Andre steder som i elektronikkbutikker er kontantandelen antakelig på god vei ned mot 0 prosent. Norges vei mot å bli et kontantløst samfunn kan du lese mer om i en artikkel hos E24 her.

I hele verden brukes det fortsatt kontanter ved om lag 75 prosent av alle betalinger som utføres.

Svenskene swisher pengene

Betalingstjenesten Swish på mobil er blitt en stor suksess i Sverige. Halvparten av alle svensker er nå swishere.

Swish er kanskje den viktigste enkeltårsaken til at kontantene nå forsvinner så raskt fra svenskenes lommebøker. Bak betalingstjenesten står de svenske bankene Nordea, Handelsbanken, SEB, Danske Bank og Swedbank i samarbeid. En norsk parallell er Vipps fra DnB.

– Swish har for folk flest langt på vei tatt livet av kontanter, når det kommer til pengeoverføring mellom personer, sier Niklas Arvidsson til den britiske avisa The Guardian. Han er førsteamanuensis ved det svenske teknologiuniversitetet KTH.

Som forklaring peker Arvidsson på at pengeoverføringen via mobil skjer umiddelbart. Å «swisha pengar» oppleves for en svenske som å motta en pengeseddel.

Swishe kan du i dag gjøre overalt i Sverige, enten du handler i en pølsebu eller kjøper gatemagasinet av en narkoman. Svenska Kyrkan rapporterer at det meste av kollekten de mottar nå blir swishet over til dem.

Fordeler med kontantfrihet

Ifølge svenske forskere er det flere fordeler med et kontantfritt samfunn.

Å oppbevare kontanter har til alle tider innebåret en viss risiko, blant annet for tyveri. Mye arbeid går dessuten med til å flytte kontanter mellom ulike steder.

– Mange butikkeiere kjenner ubehag når de etter stengetid må gå med kontantene sine til et innsettingssted for penger, sier Heléne Lundberg, dosent ved Mittuniversitetet i Sundsvall.

En annen fordel med mindre kontanter i omløp, er at den svarte økonomien høyst sannsynlig blir mindre når pengesedler forsvinner fra samfunnet.

Ulempe for småforetakere og eldre

Selvfølgelig finnes det også ulemper om kontante penger forsvinner.

Ifølge en studie skrevet av Niklas Arvidsson, dosenten ved KTH, er det framfor alt småbutikkene som risikerer å få problemer når kontantene forsvinner.

Småbutikkeiere får riktignok mindre kostnader om de slipper å håndtere kontanter, men på den annen side havner de som småaktører i en vanskelig forhandlingsposisjon overfor banker og kortforetak som forlanger høye avgifter på kortbetalinger av små aktører. Økt konkurranse om betalingsløsninger er opplagt en fordel for småforetakere, mener Arvidsson.

En annen gruppe som er skeptiske til et samfunn hvor det ikke lenger blir mulig å betale med kontanter, er ganske mange av dagens eldre.

Vi blir mer sløsete

Nok en ulempe med et kontantfritt samfunn er at vi trolig blir mer sløsete.

– Man behøver ikke å gå lenger enn til seg selv og sine egne erfaringer for å oppleve at beløpene man må betale blir tydeligere og pengene mer virkelige når man står der med sedler i hånden, sier Peter Öhman til forskning.se. Han er professor ved Mittuniversitetet i Sundsvall.

– Digitale penger kan få karakter av å være «monopolpenger». Noen kan ha problemer med å forholde seg til dette, for eksempel om de er fascinert av pengespill.

Det er ikke tilfeldig at programlederne i «Luksusfellen» bruker ekte pengesedler når de forsøker å forklare sløsete folk at de må endre adferden sin, sier Öhman.

 

Kilder:

«Et kontantfritt reiseliv. Norge blir kontantfritt», Rapport laget for NHO Reiseliv av professor Kai A. Olsen, Høgskolen i Molde, mai 2015,

Powered by Labrador CMS