Annonse

HPV-vaksinen med i budsjettet

Innføring av vaksine mot humant papillomavirus (HPV) er med i regjeringens forslag til statsbudsjett.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Det betyr at jenter på 7. klassetrinn kan bli vaksinert fra skoleåret 2009/10, dersom Stortinget gir sin tilslutning til budsjettet.

HPV er den vanligste seksuelt overførte infeksjonen og den vanligste årsaken til livmorhalskreft.

Folkehelseinstituttet anslår at opptil 20 prosent av den generelle befolkningen til enhver tid er smittet, og at over 70 prosent av seksuelt aktive vil få en HPV-infeksjon en eller annen gang i løpet av livet.

HPV-infeksjon er også årsak til kjønnsvorter (condylomata acuminata) som forekommer hos rundt én prosent av seksuelt aktive personer mellom 15 og 49 år.

Livmorhalskreft er den tredje hyppigste kreftform hos kvinner i aldersgruppen 15-54 år, og den nest hyppigste kreftform hos kvinner under 35 år.

- Studier viser at HPV-vaksinen beskytter mot de virustypene (type 16 og 18) som er årsak til minst 70 prosent av tilfellene av livmorhalskreft, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

De fleste som smittes med HPV får ingen symptomer og blir kvitt infeksjonen. Hos noen kvinner oppstår en vedvarende infeksjon som kan føre til celleforandringer i livmorhalsen.

Disse forandringene kan utvikle seg til livmorhalskreft.

Vaksinen

- Vaksinasjon bør gis før eventuell HPV-smitte for å ha full effekt. Vaksinen skal gis som tre doser innenfor en periode på ett år. Screeningprogrammet mot livmorhalskreft vil fortsette som før etter en eventuell innføring av HPV-vaksine i programmet, skriver Folkehelseinstituttet.

I Norge har det vært mye diskusjon rundt innføringen av denne vaksinen.
Det er hittil gitt mer enn 30 millioner doser HPV-vaksine til unge jenter på verdensbasis.

- Sikkerheten av vaksinen overvåkes nøye i et internasjonalt samarbeid. Basert på tilgjengelig informasjon regnes HPV-vaksinen som sikker og effektiv, skriver Folkehelseinstituttet.

Det europeiske byrå for legemiddelvurdering (EMEA) har nylig slått fast at det så langt ikke er funnet holdepunkter for noen årsakssammenheng mellom bruk av vaksinen og meldte alvorlige bivirkninger.

- Folkehelseinstituttet vil forberede og utlyse anbud til aktuelle vaksineleverandører. Det finnes i dag to godkjente HPV-vaksiner på markedet. Først etter anbudsrunden vil det bli klart hvilken vaksine som eventuelt vil bli tatt i bruk i barnevaksinasjonsprogrammet.

Lenker:

Folkehelseinstituttet: Regjeringen foreslår innføring av HPV-vaksine mot livmorhalskreft

Folkehelseinstituttet: HPV

 

Powered by Labrador CMS