Livsfarlig å være kriminell

Kriminelle risikerer livet. Selv de som ikke har sittet i fengsel for stoff eller promillekjøring, har en dødsrisiko som er tre ganger større enn gjennomsnittet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Narkotikadømte løper 12-15 ganger større dødsrisiko enn gjennomsnittet; først og fremst fordi de gjerne misbruker rusmidler selv. Men også kriminelle som ikke er dømt for stoff eller alkohol, lever farlig. (Foto: Colourbox)

– Dødeligheten er høyere for kriminelle, men det overraskende her er at den er så voldsomt mye høyere, sier Torbjørn Skardhamar.

Forskeren ved Statistisk sentralbyrå har arbeidet sammen med prosjektleder Vegard Skirbekk ved International Institute for Applied System Analysis med en fersk artikkel om dødsrisiko blant kriminelle.

De har sett på alle i hele Norge mellom 15 og 69 år ved utgangen av 1999 – 2,9 millioner mennesker – og funnet ut hvor mange av dem som døde mellom 2000 og 2008.

Så har de trukket ut alle som er registrert med kriminell aktivitet, enten de er straffedømt eller de har sluppet straff på grunn av for eksempel alder, mental helse eller en påtaleunnlatelse.

16 ganger farligere

– Det er ikke så veldig spesielt at dødeligheten er høyere når man tar i betraktning livsstil, rusmisbruk og sånne ting. Men det som vi også har gjort her, er å trekke ut dem som er dømt for bruk og besittelse av narkotika eller for promillekjøring, forteller Skardhamar.

– Studien sier ikke noe direkte om konkrete årsaker. Men dette er en gruppe som har et opplagt behov for helsetjenester, sier Torbjørn Skardhamar. (Foto: Statistisk sentralbyrå)

Det viser seg ganske riktig at det er gruppen som har sittet i fengsel og som er dømt for bruk eller besittelse av stoff, som lever mest risikabelt. Kvinner i denne gruppen har en dødsrisiko som er 15,6 ganger høyere enn gjennomsnittet. Menn ligger 11,9 ganger høyere.

– Kriminelle kvinner ligger hele tiden høyere enn menn. Nesten 20 ganger så mange menn som kvinner sitter i fengsel i Norge, noe som tilsier at de kvinnene som begår forbrytelser, ligger lenger unna gjennomsnittet enn menn, forklarer Torbjørn Skardhamar.

Menn som er registrert med stoff, men ikke har sittet i fengsel, har en 6,9 ganger høyere dødsrisiko enn gjennomsnittet – kvinner 10,5 ganger høyere. For menn som er tatt for promillekjøring, er tallene 4,4 og 3,2 ganger høyere, avhengig om de har sittet i fengsel eller ikke – for kvinner 5,6 og 6,5.

Verre i fengsel

Tallene for de kriminelle som ikke er tatt for å bruke stoff eller kjøre med promille, viser at det er en tydelig forskjell på om de har sittet i fengsel eller ikke. Menn med fengselsstraff bak seg har 2,8 ganger så høy dødsrisiko – kvinner 3,7 ganger høyere.

Blant dem som ikke har vært fengslet, er risikoen henholdsvis 1,7 og 2,3 ganger høyere.

Skardhamar har ikke tall som viser hva de store forskjellene skyldes.

– Derfor kan vi ikke si det sikkert. Men det er veldig nærliggende å tenke at det er livsstil. Det kan selvsagt være mer rus her enn det vi fanger opp, men vi mener at vi har tatt ut den mest alvorlige rusen. I tillegg er nok ikke kriminalitet noe veldig glamorøst liv – de fleste lever nok litt hardt med mindre materielle goder, sier han.

Referanse

Skardhamar T, Skirbekk V (2013) Relative Mortality among Criminals in Norway and the Relation to Drug and Alcohol Related Offenses. PLoS ONE 8(11): e78893. doi:10.1371/journal.pone.0078893

Powered by Labrador CMS