Kutter ikke røyken etter røykeloven

Mange oppga at de ville stumpe røyken da den nye røykeloven ble innført 1. juni i fjor. Det har ikke slått til. Nedgangen i andelen røykere har tvert imot stoppet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens det ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) var en nedgang på tre prosentpoeng i andelen røykere fra 2002 til 2003, stanset nedgangen opp i fjor. Forsker Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) sier at det virker som folk heller røyker mindre enn at de slutter.

Årsstatistikken fra SSB er basert på en undersøkelse hvert kvartal i fjor. Det vil si at to av de fire undersøkelsene statistikken baserer seg på, er gjort etter at røykeloven ble innført.

Mens 29,4 prosent sa at de var røykere i 2002, var tallet 26,3 prosent året etter. I fjor var altså nedgangen bare på 0,3 prosentpoeng. Det vil si at litt over én av fire nordmenn over 16 år røyker daglig, ifølge tallene fra Statistisk sentralbyrå.

Røykeloven

Lund ved SIRUS sier at selv om tobakksalget har gått ned i høst, virker det som om at det skyldes at folk røyker mindre enn at de slutter.

- Målet med røykeloven var jo heller ikke å få folk til å slutte, men å sikre ansatte på utestedene en røykfri arbeidsplass. Selv om det var mange som oppga at de ville slutte å røyke før den nye loven trådte i kraft 1. juni i fjor, vet man jo at slike ønsker ikke alltid følges opp, sier Lund.

Forskeren mener at det ikke er så unaturlig at nedgangen i andelen røykere stopper opp, etter flere år med nedgang.

- Det er noen som er lettere å påvirke enn andre med kampanjer og så videre. Det er mulig at vi nå har nådd grunnfjellet, og at det er en kjerne av hardere røykere som gjenstår, sier han.

- Midlertidig

Sosial- og helsedirektoratet (Shdir) velger å fokusere på at tallet har holdt seg stabilt etter nedgangen i 2003 og ikke gått opp igjen.

- Det bekrefter at den store nedgangen i antall røykere som ble målt i 2003 var reell. Jeg tror utflatingen er midlertidig, etter flere år med nedgang i andelen røykere. Vi forventer ytterligere nedgang i 2005, sier avdelingsdirektør Kari Huseby til NTB.

Direktoratet framhever en annen undersøkelse fra desember, hvor 46 prosent av dem som røyker sa de hadde planer om å stumpe røyken ved nyttår. Det er over dobbelt så mange som ved årsskiftet 2003/2004, og Huseby mener det underbygger at nedgangen ikke vil stanse opp. Avdelingsdirektøren sier at det kan ha hatt noe å si at det ikke ble kjørt noen røykesluttkampanje i fjor, slik det ble gjort året før, da nedgangen var stor.

- I fjor fokuserte vi på å informere om at det skulle bli røykfrie utesteder, sier hun.

Flest i 40-årene

Også Kreftforeningen fokuserer på at det var en stor nedgang fra 2002 til 2003, og støtter Shdir i at det bekrefter at den store nedgangen for to år siden var reell. Tallene fra SSB viser at det er flest røykere i aldersgruppene 35 til 55 år og 45 til 54 år, her er rundt 30 prosent av personene dagligrøykere. Færrest røykere er det i gruppen 65 til 74 år.

Mens de nå er 26 prosent dagligrøykere blant dem over 16 år, var det i 1996 33 prosent av befolkningen som var røykere.

Rundt 11 prosent av befolkningen oppgir i SSB-undersøkelsen at de røyker av og til, og det er omtrent like mange som i 2003.

(NTB)

Powered by Labrador CMS