Annonse

Effektiv advarsel på røykpakken

Røykpakker med tydelige og oppdaterte advarsler får flere folk til å vurdere å stumpe røyken. Dersom det hører bilder med til advarslene, fungerer de enda bedre, ifølge en ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) ligger røyking på andreplass på lista over verdens vanligste dødsårsaker.

I dag er røyking ansvarlig for dødsfallene til én av ti voksne, og dersom røykemønsteret fortsetter, vil røyking forårsake rundt 10 millioner dødsfall hvert år innen 2020.

Halvparten av menneskene som røyker i dag - det vil si rundt 650 millioner mennesker - vil til slutt miste livet på grunn av tobakken.

Røyking er også den fjerde vanligste risikofaktoren for sykdom på verdensbasis.

Internasjonal traktat

Røyking har nå blitt et viktig prioriteringsområde innen offentlig helse i mange land. Den første internasjonale traktaten om dette heter Framework Convention on Tobacco Control (FCTC).

Traktaten gir landene mandat til å merke røykpakkene med “store, klare, synlige og leselige” advarsler som dekker minst 30 prosent av pakkens overflate.

De fleste av landene har enda ikke klart å oppfylle disse retningslinjene. En ny studie har sett på effekten av merkingen i Canada, USA, Storbritannia og Australia.

Iøynefallende virker best

Konklusjonen er at virkningen av disse advarslene er mer effektiv jo mer iøynefallende de er.

Med grafiske bilder blir advarslene mest effektive i forhold til å påvirke adferden til røykere.

"Billedadvarsler ble implementert på kanadiske røykpakker i fjor. Hele baksiden er dekket, pluss toppen av forsiden."

Oppdaterte advarsler fungerte også best. Advarslene på amerikanske røykpakker, som ikke har blitt oppdatert siden 1984, var minst effektive.

Forskjellige advarsler

De fire landene i undersøkelsen har forskjellige typer advarsler. Canada bruker grafiske advarsler som dekker halvparten av røykpakken, og ligger dermed på den anbefalte standarden som er satt i FCTC-traktaten.

USA bruker derimot bare små advarsler i form av korte tekster på siden av pakken.

De australske advarslene ligger tett opp under minimumsstandarden satt i traktaten, mens Storbritannia nå opererer med merking som er noe tydeligere.

15 000 røykere

Forskerne bak studien har analysert fire runder med spørreundersøkelser som fant sted fra 2002 til 2005.

Nesten 15 000 røykere svarte på spørsmål om hvorvidt de fikk med seg advarslene, om de hadde noen endret forståelse av farene ved røyking, og om advarslene hadde ført til endringer i motivasjonen for å slutte, eller andre endringer i oppførsel.

- Studien antyder at mer iøynefallende helseadvarsler henger sammen med bedre forståelse og oppfattet effektivitet blant røykere, skriver David Hammond, en av studiens forfattere.

Bilder virker bedre

- Funnene gir spesielt sterk støtte til effektiviteten til de nye advarslene på britiske røykpakkene, som ble forbedret for å møte minimum internasjonal standard.

- Det var mer sannsynlig at britiske røykere rapporterte at de nye advarslene hadde fått dem til å vurdere å slutte, å tenke på helserisikoene ved røyking, og å la være å ta en røyk - sammenlignet med amerikanske og australske røykere, sier Hammond.

- Mens funnene gir sterk støtte til effektiviteten av iøynefallende tekstadvarsler som møter den internasjonale minimumsstandarden, antyder funnene også at større bildeadvarsler kan ha en enda større virkning.

- Data som ble samlet inn to og et halvt år etter implementeringen av bildeadvarslene i Canada, og to og et halvt år etter implementeringen av de nye britiske advarslene, indikerer at de canadiske advarslene har hatt like stor eller sterkere virkning, skriver han.

Referanse:

David Hammond et al; Text and Graphic Warnings on Cigarette Packages: Findings from the ITC Four Country Survey; American Journal of Preventive Medicine, volum 32, utgave , mars 2007.

Lenker:

WHO: Why is tobacco a public health priority?
WHO: Tobacco free initiative
WHO: WHO Framework Convention on Tobacco Control (WHO FCTC)
ITC: International Tobacco Control Policy Evaluation Project

Powered by Labrador CMS