Annonse
Grafikken viser asteroidens bane (rød strek). På det nærmeste kommer den til å være langt innenfor mange av satellittene som gåri bane rundt jorda (grønn sirkel).

I natt suste en asteroide forbi jorda

Den ble nylig oppdaget og den var noen hundre mil over menneskenes hoder i løpet av natt til fredag. Men den er ikke så stor.

Publisert

En helt nyoppdaget asteroide var svært nærme jordkloden i natt rundt klokken 01:17, ifølge NASA.

Denne asteroiden kalles 2023 BU og ble oppdaget på lørdag 21. januar, ifølge The International Astronomical Union.

Denne asteroiden kom usedvanlig nær oss. Den var rundt 3.600 kilometer over jordoverflaten i et kort øyeblikk natt til fredag 27. januar norsk tid.

Oppdaget på Krim-halvøya

Oppdagelsen ble gjort ved et observatorium på Krim-halvøya av astronomen Gennadij Borisov, som tidligere har gjort en viktig astronomisk oppdagelse. Navnet hans pryder en av de svært få interstellare objektene forskerne vet om. Den er en komet fra et annet solsystem og kalles 2l/Borisov.

Men asteroiden 2023 BU er noe helt annet. Dette er en asteroide fra solsystemet av ukjent type som er på størrelsen med en minibuss. Forskerne anslår at den er rundt fem til åtte meter i diameter.

Nå var det ingen sjanse for at 2023 BU kom til å treffe oss, ifølge NASAs beregninger.

Men den kom nærme. 3.600 kilometer er langt innenfor banen til mange av satellittene som går rundt jorden.

For eksempel går GPS-satelittene i en bane som er rundt 20.000 kilometer over jordoverflaten, ifølge GPS-systemets hjemmeside.

Men hvis den hadde truffet jorda, er den er stor nok til å merkes, hvis den hadde gått inn i atmosfæren over et bebygd område.

– Det hadde nok blitt et stort lysshow, sier Terje Wahl til forskning.no. Han er avdelingsleder for jordobservasjon ved Norsk romsenter.

Hvordan asteroiden oppfører seg når den raser gjennom atmosfæren henger sammen med hva den er laget av, ifølge Terje Wahl. Steinasteroider er mer porøse og har større sjanse for å gå i oppløsning i lufta.

I 2013 eksploderte en meteoritt over byen Tsjeljabinsk i Russland. Den største eksplosjonen skjedde rundt 30 kilometer over byen.

Det dramatiske røyksporet etter at meteoren hadde eksplodert over Tsjeljabinsk i Russland i 2013.

Eksplosjonen var kraftig nok til å blåse ut vinduene i tusenvis av leilighetsbygg. Folk ble slått i bakken rett under eksplosjonen, som var kraftig nok til å forårsake skade mange titalls kilometer unna, ifølge denne studien om skadene i Science.

Ingen skal ha dødd, men mange skal ha fått indirekte skader.

Denne asteroiden er estimert til å ha vært rundt 20 meter i diameter, altså betydelig større enn 2023 BU, som er rundt 3,5 til åtte meter i diameter.

Hvordan finner vi asteroider?

Men astronomene har altså klart å oppdage og spore denne asteroiden. En måte man kan oppdage selv så små asteroider er ved å bruke automatiske systemer som merker små endringer i teleskopbilder over tid. Slik kan selv små asteroider oppdages, forteller Terje Wahl.

Mye ressurser brukes på å spore asteroider som kan utgjøre en fare for oss, både små og store.

NASA-visualiseringen kalt "Eyes on asteroids" Her spores alle kjente asteroider og kometer som er i nærheten av jorden.

– Den ideelle grensen er at man kan spore og varsle asteroider som kan være en fare for mennesker, sier Terje Wahl til forskning.no.

Han peker på at den nedre grensen kanskje ligger et sted mellom asteroider som 2023 BU og den som eksploderte over Tsjeljabinsk.

Men større asteroider kan utgjøre en farlig trussel mot byer og land. Foreløpig er det ingen store, kjente asteroider som utgjør noen fare for oss her på jorden. NASA har en kontinuerlig oppdatert liste hos Centre for Near Earth Objects studies, som du kan se her.

Men dette er asteroidene som forskerne vet om. Hver eneste dag faller det utallige bitte små asteroider ned mot jorda, og så mye som 50 tonn i døgnet kan nå landjorda, som du kan lese mer om på forskning.no.

Det er likevel veldig liten sjanse at man skal få en liten metoritt i hodet, som du kan lese mer om her.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS