Annonse

Søker laserstråle fra romvesen

Er det noen der ute som sikter laseren sin på oss? En internasjonal forskergruppe har satt i gang et søk etter laserstråler som kan stamme fra intelligent liv i rommet.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Her ser du spiralgalaksen M100. Bildet er tatt av Hubbleteleskopet. Kanskje bor det noen her?"

Jakten på livstegn fra forskjellige nabolag i verdensrommet har pågått en stund.

Radioastronomer ved SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) har for eksempel siktet lange rekker med superfølsomme tallerkenantenner mot himmelen i flere tiår.

Slik har de lyttet etter radiosignaler fra mulig intelligente skapninger andre steder i vår egen galakse.

Så langt har de ikke hørt noe.

Jakten utvides

Nå ser det imidlertid ut til at jakten kan utvides. En internasjonal forskergruppe foreslår nemlig å holde utkikk etter blink fra laserstråler sendt ut av romvesen.

Det vil de gjøre ved hjelp av gammastråle-teleskoper. De er designet for å kunne fange opp de mest energirike lyspartiklene, nemlig fotoner fra eksploderende stjerner og lignende.

Hvis disse teleskopene stiller sine superraske og ultrasensitive kameraer inn på den riktige bølgelengden, kan de også fange opp svake glimt av optisk lys - av den typen som kunne stamme fra en laser plassert flere tusen lysår unna.

Naturlige glimt

- Det registreres mellom 20 og 30 naturlig forekommende lysglimt hvert sekund av gammastråle-teleskoper rundt om i verden, sier astrofysiker Joachim Rose ved University of Leeds i Storbritannia, til tidsskriftet Science.

"Dette er Sombrerogalaksen, eller Messier 104 (M104), som ligger rundt 28 millioner lysår fra Jorden. Så langt unna er det nok vanskelig å spore livstegn, men det kan vel hende det finnes intelligente skapninger der likevel?"

Vanligvis blir disse glimtene ignorert av teleskopene. Ifølge Rose er de nemlig konfigurert til å avvise ting de ikke forventer.

Han mener limidlertid at slike lysglimt kan være bevis på intelligent liv blant stjernene. Derfor har han, sammen med kollegaer, tatt fatt på en stor oppgave.

Sol-lignende

Så langt har de analysert rundt 1 400 timer med arkiverte observasjoner samlet inn siden 1999, med det 10 meter store Cerenkov-teleskopet ved Whipple Observatory i Arizona.

Disse dataene inkluderer blant annet observasjoner av 129 sol-lignende stjerner i vår egen galakse Melkeveien. Man mener slike stjerner er gode utgangskpunkter for å lete etter liv i rommet.

Så langt har ikke forskergruppen sett noe annet enn naturlige blink fra stjernene. Det rapporterte de nylig på en konferanse ved University of Surrey i Storbritannia. Men de har slett ikke tenkt å gi seg.

Veritas

Jakten fortsetter senere i år, med en ny rekke gammastråle-teleskoper kalt VERITAS (Very Energetic Radiation Imaging Telescope Array System), ved Whipple Observatory.

"Spiralgalaksen Messier 101 (M101). Den ligger rundt 25 millioner lysår fra Jorden. Ikke godt å si hva som skjuler seg der inne."

For å kunne finne nåla i høystakken, må man gjerne ha en idé om hvordan en nål ser ut, og Rose tror forskerne har klart å utvikle de rette kriteriene.

Mens innkommende gammastråler skaper spredte og ujevne mønster i avleserdataene, skaper lys fra en laserstråle et rundt, konsentrert bilde, forklarer han til tidsskriftet Science.

Foretrekker radiosøk

Radioastronomen Peter Backus ved SETI syns det er en kjempegod idé å lete etter lyssignaler fra romvesen med VERITAS, men foretrekker likevel det tradisjonelle radiosøket.

- Hvis du benytter et optisk lyssignal, må du være mer presis når du sikter, for å lyse opp en fjern planet, sier han til Science.

"VERITAS-teleskopene ved Whipple Observatory. Med disse teleskopene har Rose og kollegaene tenkt å fortsette jakten på lys fra intelligent liv i rommet."

Et radiosignal som sendes ut, kan dekke et mye større område av et planetsystem. Den optiske teknikken vil dermed kun få øye på romvesen som sikter laserstrålen direkte på jordkloden.

Powered by Labrador CMS