Kant hadde rett om stjernefødsler

For over 200 år siden pønsket filosofen Immanuel Kant ut en forklaring på hvordan planeter ble til. Nå kommer det første beviset på at han hadde rett.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er lenge siden menneskene oppdaget at solsystemet inneholder et godt knippe runde kloder som suser i lange baner rundt sola. Og i senere år har det blitt klart at det finnes lignende planeter rundt mange andre stjerner i universet.

Men hvordan blir disse planetene til?

"Epsilon Eridani b med stjerna i bakgrunnen. Når du kikker mot stjerna fra området rundt planeten, ser du rett på kortsida av skiva med støv og gass. Derfor synes den bare som en strek."

For over 200 år siden foreslo filosofen Immanuel Kant at de kanskje kunne formes av skiva av støv og gass som virvler rundt unge stjerner. Det ville i så fall forklare hvorfor de fleste planetene i vårt eget solsystem ligger i samme plan rundt sola.

I dag er vårt eget solsystem blitt middelaldrende, og støvskiva er forduftet. Men siden Kants tid har astronomene funnet både utenomjordiske planeter og unge soler med støvskiver rundt.

Problemet er bare at de aldri har snublet over et nyskapt solsystem hvor planetene ligger i samme plan som skyen av gass og støv.

Helt til nå.

Begge på plass

Nå har nemlig romteleskopet Hubble tatt noen avslørende bilder av stjerna Epsilon Eridani. Dette er ei ung stjerne på bare 800 millioner år, som fremdeles har ei tydelig skive av støv rundt seg.

I tillegg har den en planet, Epsilon Eridani b, som er omtrent én og en halv gang så stor som Jupiter

Det spesielle med Epsilon Eridani b er at den suser rundt stjerna si i akkurat samme plan som støvskiva. Dermed kan det altså se ut til at Kants teori stemmer.

Powered by Labrador CMS