Minste planet sett. Kanskje

Hubbleteleskopet har oppdaget den minste planeten som hittil er sett utenfor solsystemet. Kanskje. Ekspertene er nemlig ikke helt sikre på om det dreier seg om en planet eller en feilslått stjerne.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Midt i arbeidet med å lete etter frittsvevende brune dverger i verdensrommet, snublet Hubbelteleskopet nylig over noe ekstra spennende: CHRX 73 B.

CHRX 73 B har omtrent 12 ganger massen til Jupiter, og går i en vid bane rundt den røde dvergstjerna CHRX 73. Størrelsen, og det faktum at CHRX 73 B snurrer rundt ei stjerne, betyr at himmellegemet i teorien kan være innenfor definisjonene for planeter.

I hvert fall noen av dem.

Planeter og brune dverger

Forskerne er nemlig ikke helt enige om hva som er kriteriene for å skille planeter fra brune dverger - mislykkede stjerner som rett og slett var for små til å få skikkelig fyr på kjernereaksjonene.

- Nye, mer sensitive teleskoper finner mindre og mindre objekter med masse i planetklassen. Disse oppdagelsene har fått astronomer til å spørre seg: er de planetstore kompanjongene til stjerner alltid planeter? spør Kevin Luhman fra Pen State University.

Noen astronomer mener objektets masse bestemmer om det er en planet eller ikke. Luhman mener derimot at det ikke kan være snakk om noen planet med mindre himmeltingesten har blitt skapt av skyen av støv og gass som innhyller ei ung stjerne.

Dette vil i så fall klart skille planetene fra de brune dvergene, som blir skapt på samme måte som stjerner.

Skal vi gå etter denne karakteristikken, havner nok CHRX 73 B i klassen brun dverg.

- Objektet er så langt fra stjernen sin at det antageligvis ikke kan ha oppstått i gasskyen rundt stjernen, mener Luhman.

Referanser:

Resultatene vil bli publisert i Astrophysical Journal, 20.september 2006.09.08

Lenker:

ESA: Pressemelding

Powered by Labrador CMS