Annonse

Diger meteoritt krasjet i Nord-Troms

Natt til onsdag observerte folk i Nord-Troms og Vest-Finnmark en diger ildkule som suste over himmelen. Så smalt det skikkelig. -Kanskje den største meteoritten i moderne tid i Skandinavia, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard. Jakten på himmelsteinen er i gang.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Lyden av meteorittens ublide møte med bakken i Nord-Troms skal ha vært så kraftig at den vekket folk.

Steinen fra verdensrommet dundret i bakken like etter klokken to natt til onsdag 7. juni.

- Den er stor!

- I hvert fall ett sted dundret det slik at et hus ristet og gardinene i et åpent vindu ble blåst inn i rommet, skriver astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard på nettsidene til Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo.

Han er på vei nordover for å lete etter meteoritten.

- Den er stor! Norgesrekorden er på rundt 90 kilo. Det er Altameteoritten fra 1904. Denne tror jeg er atskillig større.

- Bombesikre kan vi ikke være, men lyd- og lysfenomenet var eksepsjonelt. Det tyder på at det har vært veldig mye energi i sving, sier Røed Ødegaard til forskning.no.

Registrert på seismiske måleinstrumenter

- Vi har sluppet opp for vokabular for hvor spennende dette er, fortsetter han.

Det seismiske forskningssenteret NORSAR registrerte et kraftig lydfenomen på sin målestasjon i Karasjok, og i tillegg ble det registrert seismiske forstyrrelser.

Drønnet skal være meldt fra Kåfjord i nord til Nordreisa i sør. I sistnevnte område er det også observert spesielt kraftige lys- og lydfenomener, samt et mulig steinras som kan ha blitt utløst av meteoren.

- Eksepsjonell

- Det er observert et steinskred, men det er usikkert om meteoritten landet her. Hun som bor der opplevde at huset ristet, hørte et smell og lyden av et steinras, så den kan nok ha landet i dette området, sier Røed Ødegaard.

- Det er midnattssol i området, og objekter på himmelen må derfor lyse meget sterkt for i det hele tatt å være synlige. Objektet er beskrevet som en rødlig ildkule og lyste opp som en kraftig blitz.

- Lysstyrken må ha vært eksepsjonell. Etter hvert løsnet det mindre biter og objektet eksploderte, skriver Røed Ødegaard.

Leter

Meteoritten kan derfor være mange biter, men det kan også være store biter.

Røed Ødegaard er nå i gang med å samle inn mest mulig informasjon slik at han kan finne ut hvor objektet falt ned.

- Vi oppfordrer alle som har observert objektet eller har funnet noe som kan stamme fra steinen, til å melde fra til Astrofysisk institutt.

Lenke:

Institutt for teoretisk astrofysikk (UiO): Eksepsjonelt meteoritt-nedslag i Nord-Troms
 

Kart: CIA World Fact Book.

Powered by Labrador CMS