Annonse

Sender opp teleskop med gigantisk ballong

NASA skal sende opp BETTII-teleskopet med en heliumballong som er på størrelse med en fotballbane.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik skal teleskopriggen som skal henge under ballongen se ut. Teleskopene sitter på hver sin ende av riggen, og i midten sitter elektronikken og stabiliseringssystemet. (Foto: (Illustrasjon: NASA))

Ballongferden skal etter planen skje i 2015, og teleskopet skal opp til 40 000 meters høyde.

Det er helt opp i toppen av jordas atmosfære, der det nesten ikke er luft.

Da er teleskopet høyt nok oppe til å kunne ta like gode bilder som om det skulle vært skutt ut med rakett og gått i bane rundt jorda. Men ballongferd er mye billigere enn rakettoppskytning.

BETTII står for Balloon Experimental Twin Telescope for Infrared Interferometry, og teleskopet skal brukes til å studere hvordan stjerner blir til.

Stjernetitting

Det forskerne først og fremst lurer på er forskjellen på stjerner som blir til i stjernetåker og de som blir til helt for seg selv.

For å finne ut dette skal teleskopet se på verdensrommet i det fjerninfrarøde spekteret av elektromagnetisk stråling.

For å få så gode bilder som mulig skal teleskopet bruke en teknikk som heter interferometri. Det betyr at data fra to mindre teleskoper kombineres.

Selve riggen som de to teleskopene skal sitte på er rundt ti meter lang, to meter bred og litt over 2,5 meter høy. De to teleskopene sitter i hver sin ende, så langt unna hverandre som mulig.

Enorm ballong

Den heliumfylte ballongen som skal brukes er hele 75 ganger 90 meter, og teleskopet vil bare være der oppe 40 kilometers høyde i rundt et døgn før det daler ned igjen.

I utviklingen av BETTII-prosjektet har NASA fått hjelp av mange studenter som har fått prøve seg som praktikanter i den amerikanske romfartsorganisasjonen.

Her kan du se en av studentene forklare mer om prosjektet da det var helt i startgropa:

Og her er en video hvor studenter som har vært med på BETTII-prosjektet en stund forteller hvordan det er å være praktikant i NASA:

Powered by Labrador CMS