Mystisk mørk energi hersker i verdensrommet

Internasjonale forskere har fått en ny bekreftelse på at universet utvider seg i økende tempo. Det styrker teoriene om at verdensrommet er fullt av enorme mengder energi av en helt ukjent type.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har lenge vært kjent at universet utvider seg, og at alt i verdensrommet derfor er på vei bort fra hverandre.

Men hvordan kommer det til å ende? Fysikerne trodde nok de hadde en god teori, men i 1998 sprang en vitenskapelig bombe.

Gummistrikk

I flere tiår har forskerne vært enige om at the big bang slynget all verdens stoff utover i rommet i tidenes morgen. Og så har man tenkt seg at farten stadig ble bremset.

All vitenskap tilsier nemlig at hastigheten avtar fordi tyngdekreftene holder stjerner og planeter og annet skrot sammen, som om de var festet til hverandre med en slags kosmiske gummistrikker.

Man så for seg at alt før eller senere kom til å snu, og begynne å frese innover igjen til det endte i en gedigen skraphaug i midten.

  fartsmålere i rommet

For å finne resultatet i 1998 brukte forskerne supernovaer, eksploderende stjerner, til å måle akselerasjonen. Når soler går av i en slik kjempesmell, sender de nemlig ut en ganske bestemt mengde lys.

Siden lyset blir svakere jo lengre unna man kommer, kan man regne ut hvor langt unna supernovaene er, og hvor fort de går. Kikker man på supernovaer som er veldig langt borte, kan man også regne ut akselerasjonen, altså hvor fort farten minker eller øker.

I den nye metoden brukte forskerne et merkelig kosmisk fenomen. Digre himmellegemeer, for eksempel nøytronstjerner, bøyer nemlig lysstråler som farer forbi, og lager dermed en slags kosmisk forstørrelsesglass. Gjennom disse kan man studere fjerne kvasarer, og regne ut farten de har.

For å finne ut når alt ville snu og ta fatt på tilbaketuren, trengte forskerne bare å måle hvor mye farten utover avtok. Men målingene ble ikke helt som forventet. Mildt sagt.

Farten øker!

- Det merkelige er nemlig at farten ikke minker i det hele tatt, men derimot øker, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard ved astrofysisk institutt på, Universitetet i Oslo (UiO). Det kan bety to ting.

Enten stemmer ikke målingene, eller så suser alt i universet fra hverandre med stadig større fart, for aldri mer å komme tilbake.

Forskere verden over var forståelig nok ganske hyppe på å finne ut om målingene stemte. Derfor fant de opp en helt ny og annerledes måte å måle farten på, og nå har de jammen fått det samme resultatet en gang til, melder både New Scientist og BBC. Universet ser virkelig ut til å utvide seg med økende hastighet.

Ukjent kraft

Men hvordan? Forskerne tror at det kanskje finnes en ukjent kraft som virker helt motsatt av tyngdekraften, og skyver ting fra hverandre. Men ingen har noen gang sett en slik kraft, og derfor kalles den ofte for mørk energi. Vakuumenergi, liker Ødegaard å kalle den.

- Man kan se den for seg at vakuumenergien er en svak kraft som finnes i det
tomme rommet (som ikke alltid er like tomt som vi tror), og som var der før the big bang, sier han

Hvordan vakuumenergien tok over makta

I begynnelsen etter det store smellet var alle materieklumpene (vrakgodset fra the big bang) i universet nær hverandre, og tyngdekreftene som holdt ting sammen var mye sterkere enn vakuumkreftene som skjøv ting fra hverandre. Dette bremset farten like etter smellet.

Men etter hvert som stjerner og planeter suste utover, fjernet alt seg fra hverandre, og dermed ble tyngdekraftstrikkene mellom dem svakere og svakere. Til slutt var de så svake at vakuumenergien fikk overtaket, og farten utover begynte å øke i stedet for å avta.

- Nå som nye metoder også har målt at universet utvider seg med økende hastighet, er det litt større grunn til å tro at vakuumteorien kan stemme, forteller astrofysikeren. Men det er svære saker man snakker om. Det er ikke en gang sikkert at framtiden kan vise om man har rett eller ikke.

BBC: Universe mostly made of dark energy
New Scientist: Quasars put lens on dark energy
Mer nysgjerrig? Sjekk Berkeley’s Dark Energy Site

'Himmelen er strødd med stjerner nå, men om noen milliarder år kan det bli temmelig glissent.'
"Himmelen er strødd med stjerner nå, men om noen milliarder år kan det bli temmelig glissent."
Powered by Labrador CMS