Sorte hull ødelegger ikke alt som faller inn i dem likevel. Dermed sletter de heller ikke all informasjon. Hawkings nye teori om sorte hull passer derfor bedre med kvantefysikkens lover.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Fysikeren Stephen Hawking sier han tidligere tok feil. 21. juli la han frem en ny teori om sorte hull på en konferanse om gravitasjon. Dermed innrømmer han også å ha tapt et veddemål med astrofysikeren John Preskill fra Caltech.
Veddemålet oppstod i 1997 da Preskill tvilte på om sorte hull ville kunne ødelegge alt som falt inn i dem, og dermed samtidig all informasjon som fulgte med.
- Jeg skal være ærlig, jeg forsto ikke talen til Hawking, sa Preskill etter konferansen.
Men han var svært fornøyd med å ha vunnet veddemålet, og han så frem til artikkelen man forventer at Hawking publiserer neste måned. Her vil Hawking gi flere detaljer og den kompliserte matematikken som ligger bak hans nye teori.
Informasjon kan unnslippe sorte hull
Professor Hawking reviderer dermed sin egen teori om sorte hull fra 1975, som var sett som et av de viktigste bidragene til forståelse av fenomenet.
Han har i nærmere 30 år hevdet at sorte hull ødelegger alt som kommer inn i dem. Nå sier Hawking at det ikke stemmer, de tillater informasjon å slippe ut.
Fysikeren Gary Gibbons ved universitetet i Cambridge, hvor Hawking også holder til, sier at det ikke er noen skarpt avgrenset hendelseshorisont som gjemmer alt innenfor i Hawkings nye teori. En slik skarp horisont fantes i den gamle teorien.
Informasjonsparadoks
Da Hawking la frem sin forrige teori i 1975, gledet han fysikere ved å koble gravitasjon og entropi, som er et mål på hvordan energi går over fra én form til en annen. Men teorien var ikke uten problemer.
I den gamle teorien ble alt som falt inn i et sort hull borte for alltid. Den eneste informasjonen som da kunne slippe ut var hullets masse, ladning og spinn.
Hawking beregnet at hullet begynte å avgi stråling straks det ble dannet. Denne strålingen, som siden er blitt kalt hawkingstråling, virket tilfeldig og uten spesifikke kjennetegn som kunne gi noen hint om hva som var skjedd. Hawking mente at denne strålingen etter hvert utslettet hele hullet, og med det all informasjon som hadde havnet inn i det.
Informasjon kan aldri gå tapt
Det gjorde at teorien stred mot kvantefysikkens lover. Her heter det at informasjon aldri kan gå tapt. Hvorvidt informasjon kan bli borte eller ei har store konsekvenser - både praktisk og filosofisk.
For om informasjon kunne bli borte, ville vi aldri kunne være sikre på hva som egentlig har skjedd i fortiden, og heller ikke kalkulere hva som kan eller skal skje i fremtiden.
Hawking åpnet da for muligheten for at informasjonen kunne bli sendt til andre universer.
Alltid mulig å ta feil
Annonse
I årevis har fysikere sagt at sorte hulls enorme gravitasjonsfelt på ett eller annet vis kunne omgå kvantefysikkens lover. Nå har Hawking, som var den som fikk dem på den tanken, selv skiftet mening.
Hawkings nye teori har sorte hull som i lang tid sender ut stråling før de til sist åpner seg og slipper informasjonen ut.
- Det er ingen mulighet for å bruke sorte hull til å reise til andre universer, sier Hawking nå, og fjerner dermed sin noe søkte løsning på problemet.
Betimelig forbehold
- Om du hopper i et sort hull vil din masseenergi bli returnert til vårt univers, men i en sønderrevet form. Den vil inneholde informasjon om hvordan du var, men i en ugjenkjennelig form, sier Hawking.
Gibbons tar et betimelig forbehold om hvorvidt dette er den definitive løsningen.
- Det er mulig at Hawking her har presentert oss en løsning, men jeg tror man må si at juryen fremdeles er ute, sier Gibbons.
Hva Preskill vant i veddemålet? Et baseball-leksikon.