Hayabusa fanget partikler

Kapselen fra romsonden Hayabusa har støvpartikler i seg, spørsmålet er bare om partiklene stammer fra asteroiden Itokawa.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kapselen fra Hayabusa landet trygt i et øde område om ettermiddagen 13. juni, i Woomera sør i Australia. Dagen etter kom eksperter til stedet, og de fikk se at fallskjermen fortsatt var festet til kapselen. (Foto: JAXA)

Den japanske romfartsorganisasjoenn JAXA har send ut en melding der det slås fast at kapselsen inneholder partikler.

Men fortsatt er det altså uavklart hvorvidt de oppsamlede støvkornene er fra Itokawa, eller bare fra jorden, skriver BBC News.

Dersom det førstenevnte er tilfelle, skriver JAXA romfartshistorie med Hayabusa. Ingen har tidligere klart å bringe materiale fra en asteriode i verdensrommet ned til jorden.

Nå skal det utføres ytterligere undersøkelser av partiklene. Det kan ifølge BBC News ta flere uker før de endelige analysene er klare.

Lite materie fra verdensrommet

Den standhaftige romsonden Hayabusa har overvunnet mange farer og utfordringer på sin sju år lange ferd i verdensommmet, og slutførte oppdraget ved å brenne opp på spektakulært vis da den møtte jordatmosfæren 13 . juni.

Kapselen fra romsonden var imidlertid godt beskyttet mot varmen, og landet trygt i ødemarken i Australia,

Deretter ble kapselen fraktet til Japan og åpnet for undersøkelser 24. juni. Så senket stiliheten seg - inntil den nye meldingen fra JAXA kom.

Romforskerne ønsker seg støv, stein og grus fra en asteroide, fordi vi jordboere har lite materiale fra verdensrommet fra før.

Les mer: 

JAXA: Small particles found in the sample container of the HAYABUSA

Powered by Labrador CMS